Skip to content

История на грима и козметиката

Европа

През средновековието религиозните лидери считали за греховно и иморално да се носи грим, но въпреки това много жени го правели. От Ренесанса до 20-ти век, поради усиленият физически труд, който трябвали да извършват на открито, цветът на кожата на по-бедните жители се потъмнил от слънцето. Колкото по-висок бил статуса на даден гражданин, толкова повече време прекарвали на закрито, което запазвало кожата им бледа. Поради тази нова мода, много европейци започнали да използват продукти за лице като избелващ крем, за да изглеждат по-аристократично. Сред продуктите било и оловното белило, което съдържало и отровния химикал арсен, което довело до смъртта и отравянето на много хора.

Египет

Има много сведения за използването на грим в древен Египет.Открити са били и лекове против бръчки, датиращи от времето на Тутмос III.В тях се съдържали дъвка от тамян и прясна моринга.За белези и изгаряния се използвали мехлеми от сок от явор и червена охра.Друга алтернатива била мед и хватка от корен на рожков или мехлем от тамян и мед.За освежаване на дъхът, египтяните дъвчели билки, тамян или корени на женско биле.За плешивина и посивели коси за били използвани смола и пчелен восък.

Близкият Изток

В Персия и днешният Близък Изток, козметика се е използвала още от древни времена. След като арабски племена завоевали тези земи и ги покръстили в Ислям, по някои места гримът и козметиката били ограничени, само ако били използвани за прикриване на истинската външност с цел да заблуди или да предизвика неконтрилуемо желание.В ислямският закон няма забрана за носене на грим и козметика, но има изисквания, че козметиката не трябва да се прави от вредни вещества и да вреди на тялото.Най-ранните прародители на червилото и дезодорантите били открити в медицинската енциклопедия Al-Tasrif.

Северна Америка, Южна Америка и Австралия

Някои индиански племена боядисвали лицата си за тържествени събития или битки.Подобни практики са били използвани от аборигените в Австралия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *