Skip to content

Кои фактори влияят на диастолното кръвно налягане?

Най-просто казано, кръвното налягане се определя като натиск, упражняван от кръвта върху кръвоносните съдове в тялото. Може би сте забелязали, че когато се мери кръвно налягане се отчитат две стойности и те са за систолно и диастолно налягане (т.нар. горна и долна граница). Диастолното налягане е натискът, който се получава върху стените на артериите когато сърцето е в отпуснато състояние между две контракции, докато при систолното налягане се измерва натискът при свиване на сърцето.

Фактори, които влияят на диастолното налягане

Нормалното диастолно налягане е 80 мм живачен стълб. Съществуват многобройни фактори, които могат да му повлияят и те са групирани в две категории – физиологични и патологични фактори.

Физиологични фактори

Те включват на първо място позата, която човек е заел и различните рецептори за отчитане налягането, известни като барорецептори. При рязко ставане те веднага се задействат и човек се чувства леко замаян. Това се случва, защото заради диастолното налягане не може да достигне достатъчно кръв до мозъка за това кратко време.

Друг физиологичен фактор е старостта. С възрастта еластичността на артериите намалява значително, в резултат на което диастолното кръвно налягане се повишава значително. Генетиката на човек също играе роля при високо кръвно налягане, въпреки че може да се каже, че тя е по-скоро косвена.

Патологични фактори

Тези фактори могат да доведат както до високо кръвно налягане, така и до много ниско. Един от основните фактори за високо диастолно налягане (хипертония) е заседналият начин на живот. Липсата на достатъчно движение и упражнения, което често е съчетано и с нездравословно хранене и неправилен начин на живот водят до затлъстяване, което е една от основните причини за болести като хипертонията например. Затлъстяването и голямото количество на холестерол в кръвта водят до отлагане на плака в кръвоносните съдове. Това не само намалява еластичността им, но и стеснява лумена на артерията, което намалява пространството за преминаването на кръвта и така се увеличава диастолното налягане, а също и систолното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *