Skip to content

Кога да изберете плетени влакна за спининг риболов

Кога да изберете плетени влакна за спининг риболов

Плетените влакна са популярен избор за спининг риболов поради тяхната издръжливост и отлично представяне. Тези влакна се изработват чрез усукване на множество нишки от синтетична коприна заедно, създавайки едно непрекъснато влакно с минимално разтягане. В тази статия ще обсъдим кога да изберем плетени влакна за спининг риболов, като вземем предвид фактори като вид риба, условия на риболов и изисквания.

Подходящи видове риби

Плетените влакна са отличен избор за улов на различни видове риби, включително големи соленоводни видове като марлин, риба тон и дорадо, както и големи сладководни риби като щука и едър костур. Тяхната здравина и издръжливост ги правят идеални за справяне с мощните дръпки и бягствата на тези силни риби.

Кога да изберете плетени влакна за спининг риболов - снимка

Условия на риболов

  • Дълбоководен риболов: Плетените влакна са отлични за дълбоководен риболов, тъй като могат да издържат на тежкото натоварване, свързано с дълбоки гмуркания и издърпвания. Те също така осигуряват по-гладко водене и по-добър контрол върху примамката, което е от решаващо значение при риболов на големи дълбочини.
  • Риболов в тежка структура: Плетените влакна са по-малко склонни към заплитане и абрaзия от монофилните влакна, което ги прави идеални за риболов в тежки структури като коралови рифове, подводни скали и водорасли. Тяхната издръжливост и издръжливост също ги правят добър избор за риболов в райони с обилна растителност или препятствия.
  • Риболов с изкуствени примамки: Плетените влакна осигуряват по-добро предаване на вибрациите и действието на изкуствените примамки, което може да бъде от полза при улавянето на хитри и предпазливи риби. Те също така имат по-малък коефициент на триене от монофилните влакна, което позволява по-точно хвърляне и по-малко съпротивление във водата.

Кога да изберете плетени влакна за спининг риболов - снимка

Изисквания

  • Тегло на влакното: Плетените влакна обикновено имат по-високо тегло на ярд от монофилните влакна, което означава, че могат да носят повече тежест на примамката. Това може да бъде от полза при риболов на тежки примамки или при риболов в условия на силно течение.
  • Якост на опън: Плетените влакна са известни със своята изключителна здравина и издръжливост, което ги прави идеални за улов на големи и силни риби. Те могат да издържат на огромни натоварвания, без да се скъсат или да се разпаднат, осигурявайки по-голяма вероятност за успешно изваждане на уловената риба.
  • Устойчивост на UV лъчи: Плетените влакна са по-устойчиви на ултравиолетово (UV) разграждане от монофилните влакна, което означава, че запазват своята сила и производителност за по-дълъг период от време, дори когато са изложени на пряка слънчева светлина. Това ги прави отличен избор за продължителни периоди на риболов в слънчеви условия.

Изберете плетени влакна на https://hook.bg/pleteni-vlakna-za-spining-ribolov/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *