Skip to content

Класифициране на рак на простатата

Постановката и класификацията на рак на простатата, помагат на лекарите да разберат степента на заболяването. Тази информация е полезна  за да се определи най-правилното лечение.

Рак на простатата е едно от най-честите ракови заболявания при мъжете. Простатната жлеза е с форма на орех и нейната функция е да произвежда секрет, който да осигурява безопасна среда за семенната течност. Уголемяване на простата е често срещан проблем при пациенти в напреднала възраст. Това не означава, че той страда непременно от рак. За диагностиката на рак се правят редица изследвания и тестове. Агресивността на заболяването може да варира в зависимост от пациента.

Клинична постановка на рак на простатата.

Един от начините за диагностика на рак на простатата е кръвен тест известен като PSA. При високи нива на PSA, рискът от заболяване от рак е по-голям. Друг начин за откриване на заболяването е тест DRE /дигитален ректален преглед/. Трансректална ехография и биопсия, помагат за определяне на размера на тумора и разпространението на рака. Получените резултати дават информация, необходима за определяне на степента на рака. Когато лекарите докладват за постановката и класификацията  на заболяването с помощта на всички тези изследвания и тестове, това се нарича клинична постановка. С цялата тази информация те могат да определят кое ще е най-ефективното лечение.

Класификация на рак на простатата.

Както при всички видове рак и при рак на простатата се използва система TNM за окачествяване на рака. Т-означава степента на първичния тумор, N-описва дали ракът се е разпространил в лимфните възли, и ако е така колко лимфни възли са засегнати, М-описва дали има метастази. Когато ракът се ограничава до простатната жлеза и е много малък той е описан като етап І. Когато размерът или броя на туморите растат той е описан като етап ІІ. Когато туморът се разпространява на капсула, която обвива простатната жлеза, той е описан като етап ІІІ на рака. По време на този етап той обикновено се разпространява до най-близките лимфни възли. Когато ракът започва да се разпространява в близки и по-далечни органи той вече е в етап ІV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *