Skip to content

Кашлица – домашно лечение

Кашлицата представлява внезапен, спазматичен рефлекс, при който от белите дробове рязко се издишва въздух. Това е защитен механизъм, с който организмът се опитва да се изчисти от дразнители и секрети. Има два вида кашлица. При едната кашлицата изкарва слуз, дразнители и други частици от белите дробове, а при другата тя е суха и не изкарва нищо. Кашлицата засяга хора от всички възрасти и може да се превърне в хронична.

Домашни лекове против кашлица

Понякога лекарствата могат да облекчат кашлицата, но да не я излекуват. Важно е да се пият много течности и то здравословни – лимонена вода, чай от трици и билков чай, които освежават организма. Свежите плодове и зеленчуци помагат при кашлица, но е важно да се отбележи, че бананите, картофите и ядките трябва да се избягват. Гаргарата с топла солена вода всеки ден, възможно най-често, помага за прочистването на гърлото.

Мед и пипер

Една чаена лъжичка чист мед, смесена с щипка бял или черен пипер, може да излекува кашлицата ви, ако я приемате 2-3 пъти на ден в продължение на 5 дни. Това е едно от най-добрите домашни лекарства против кашлица. Когато медът се приеме с пипер, това помага за изкарването на храчките и намалява дразненето в трахеята.

Друго лекарство с мед е, ако добавите две лъжици към чаша портокалов сок или ги смесите с няколко капки водка или бренди преди да си легнете.

Грозде

Гроздето е ефективно лечение на кашлица, което прочиства дихателните пътища и потушава настинката само за няколко дни. Една чаша гроздов сок с лъжичка мед може да направи чудеса.

Лук и чесън

Смесете 5мл. Сок от лук с 10мл. Чист мед и го приемайте два пъти дневно. Получава се много добър сироп за кашлица, който успокоява гърлото. Чесънът сварете и добавете към него малко захар, лимон и мед.

Против силна кашлица

Клизмата с топла вода може да се прави всеки ден за прочистване на червата. Когато кашлицата е силна или хронична, смачкайте няколко скилидки чесън и ги прибавете заедно с малко карамфил към чаша мляко или вода. Варете сместа, докато остане на половина, добавете малко захар и пийте два пъти дневно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *