Skip to content

Какво трябва да знаем за пожарозащитните врати?

Природните елементи винаги са били предизвикателство за човека да бъдат овладяни. Огънят е един от тях и е изключително трудно да се контролира, когато излезе извън контрол и може да причини огромни щети за секунди. Пожарозащитните врати имат своята незаменима роля в осигуряването на необходимата сигурност за живеещите в сградите и с тях не би следвало да се правят компромиси. Основата функция на тези врати е да предотвратяват разпространяването на огъня в горящи обекти в други незасегнати помещения. Често пъти ролята на вратите от този вид е неправомерно подценявана, а не трябва да се правят компромиси с техните функции.

Разбира се пожарозащитните врати се правят от негорими материали. Най-често използваните са стомана, гипс и плоскости от вермикулит. Едно от най-важните неща, които трябва да се знае за производството на такива врати е, че то е ограничено от проверяващите органи и не всяка компания има правото да произвежда този продукт. Компанията трябва да е преминала серия тестове и да има необходимия сертификат издаден от такъв проверяващ орган. Имайки се предвид, че вратата трябва да е изработена с внимание към най-дребния детайл, като например пожароустойчивото уплътнение по края, за да не се пропуска димът, е най-добре да не се прави компромис с фирми без сертификати.

Също така има и пожарозащитни врати, на които има прозорче, за да не изглежда сградата като затвор от метални врати. Но имайки предвид този стъклен елемент, то и той трябва да отговаря на необходимите изисквания за пожароустойчивост. Освен това не трябва да се пренебрегва и една от основните функции на тези врати, а именно контролиране на температурата от другата страна, където не се развива пожар.

Можете да използвате услугите на фирма „Пожарна Техника” ООД, занимаваща се с проектиране, изграждане на всякакви противопожарни съоръжения и уреди (повече информация тук). Фирми, които са част от постоянните клиенти на дружеството са ЦУМ АД, OMG, Летище СОФИЯ АД, ОББ и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *