Skip to content

Какво са заемите без лихва

  • by

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че безлихвени заеми не съществуват и че въпреки че терминът “кредит” често се използва като синоним на “заем”, те не са едно и също нещо и трябва да се разграничават.

Ако искате да получите определена сума пари и да я върнете на вноски, но в този случай без лихва, тук ще обясним фактите за безлихвените заеми.

Разлика между кредит и заем

Много хора често смятат, че термините кредит и заем означават едно и също нещо. Всъщност обаче те имат разлики:

С кредита имате достъп до всички пари, от които се нуждаете, за да си купите желаната стока. С кредит обаче заемате сумата, която ви е необходима за покриване на евентуален недостиг на парични средства.

При заемите плащате лихва върху цялата заета сума, а при кредитите – само върху сумата, която сте използвали.

Срокът за погасяване на заемите е дълъг, като в зависимост от сумата той може да бъде месеци или дори години. Освен това, когато всички пари бъдат изплатени, операцията се закрива. Финансовите институции, от друга страна, обикновено подновяват заемите всяка година.

Има ли такова нещо като безлихвен заем?

Безлихвените заеми са заеми, при които връщате парите, които сте взели назаем, без да плащате допълнителна лихва.

Звучи като фантазия, но те наистина съществуват. Безлихвените заеми са търговска стратегия на финансовите институции за привличане на клиенти. По принцип този продукт има определени характеристики, като например скромна сума, погасяване в кратки срокове, лихвени проценти TIN и 0% ГПР. Освен това те обикновено са насочени само към нови клиенти.

Поради тази причина безлихвените заеми са идеални за тези, които трябва да покрият моментни проблеми с ликвидността.

Видове

Финансовите институции предлагат различни видове безлихвени заеми:

Потребителски кредити: те се използват за плащане на покупка на потребителски стоки, като например автомобил, компютър или домашно обзавеждане.

-Финансиране на обучението: те се използват за покриване на таксите за обучение в бакалавърска и магистърска степен.

-Мини-заеми: те обикновено се отпускат от частни кредитори и се уреждат бързо онлайн. Обикновено сумата е минимална, а погасяването е в рамките на 1 месец.

-Аванси по заплати: след като анализира финансовия ви профил, банката ви отпуска заем в размер, основан на доходите от заплати.

Кога един заем е наистина безплатен?

Заемът е наистина безплатен, когато не ви се начислява ГПР или НЛР. Освен това не е необходимо да плащате такси за откриване на сметка, за използване на онлайн платформата или за спешна обработка. С други думи, заемът е безплатен, когато връщате само сумата, която сте взели назаем.

Поради тази причина е важно да използвате кредитен калкулатор, за да получите най-добрите безплатни кредити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *