Skip to content

Какви цветове са най-предпочитани за декорация на банята

Ако се чудите в какъв цвят да декорирате банята, изберете бялото и няма да сгрешите. То винаги е печелившо решение, но, разбира се, подобна декорация има някои особености при изпълнението. Твърде искрящата белота може да превърне банята в болнично заведение или да създаде неприятно усещане за студенина. Ето защо, когато изберете белият цвят като основен, трябва да помислите и за съчетание с други цветове.

Светла баня с топли цветове

Ако по принцип намерението ви е да направите стаята да изглежда по-светла, например, ако в помещението няма прозорец, тогава се препоръчва белите повърхности да се „разредят“ със сиви нюанси или да комбинирате плочки с матово и гланцово покритие.

Ако изберете такъв вариант, можете да постигнете много красив ефект. Също така в съвременния дизайн на банята често се използват и плочки с атрактивни цветни изображения, които създават илюзията за картина на стената, която обаче е устойчива на влага и всякакви други неблагоприятни атмосферни влияния. Помислете за този вариант, в случай че желаете стените ви да придобият интересен вид.

Матови и гланцови плочки за баня

Контрастният принцип в декорацията на банята не губи своята актуалност. Чрез комбиниране на светли и тъмни цветове, можете да постигнете много красиви комбинации, най-важното е да се избегне твърде голямото разнообразие, което вече излиза от естетическите норми и се превърща в откровен кич.

Така например, ако изберете плочки с цветя, те биха могли чудесно да подчертаят оригиналността на един декор, издържан в стил Винтидж или Прованс, но количеството пъстрота следва да бъде добре премерено. Също така, в цветовата палитра трябва да преобладават максимум два тона, а на останалите да се довери второстепенна роля.

В дизайна на банята можете без колебание да използвате и покритие от естествено дърво или негова имитация. Най-подходящата за тези цели е букова, тикова, дъбова дървесина, обработена със специална влагоустойчива импрегнация. Дървото винаги създава специална атмосфера на уют, топлина и комфорт, освен това никога не излиза от мода и дори след 5-10 години ще изглежда точно толкова актуално, колкото и по време на ремонта. Особено ако се спрете на цветове като тъмен венге, златен орех или дъб.

Източник: https://faians.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *