Skip to content

Как се определя цената на сребърните монети?

Всички сребърни монети имат някаква стойност, която се определя от два основни и най-важни фактора – колко лесно е да бъде купена и съответно дали има търсене. И за сребърните монетите важи елементарното пазарно правило, че колкото по-голямо е търсенето толкова по-голяма е стойността. Изменението в единия компонент на уравнението води до изменение и на другия. Един практически пример: колко колекционери биха искали да имат в колекциите си – монета, от която има само 10 екземпляра и колко биха сложили в класьорите си такава с тираж от няколкостотин хиляди? От отговора на въпроса се получава и разликата в цената. На теория може да бъдат изкупени и унищожени тези няколкостотин екземпляра като бъдат оставени само 5 и тогава те ще струват 2 пъти по-скъпо от тези сребърни монети, от които има 10 броя.

Много български граждани имат изцяло сгрешената философия, която е в остро противоречие с нумизматиката, че сребърни монети от Царска България и непосредствено след освобождението имат някаква стойност различна от количеството сребро, което съдържат. Просто тогава те се били основно платежно средство и са пускани в тиражи 300 – 400 хиляди броя, което ги прави доста широко разпространени, и съответно не особено ценени от колекционерите. За това и те имат своята минимална цена като материал от който са изработени, в конкретния случай – от сребро.

Ако човек има сребърни монети и иска да ги продаде, но не знае тяхната реална стойност е необходимо просто да провери, колко са в страната нумизматите и колко е тиража на монетите в оборот. Не лош ориентир са и търговете в интернет. Възрастта на монетата също играе роля за цената и, защото практически колкото повече време минава толкова по-малко стават наличните монети – купуват се от колекционери, губят се претопяват се, а това качва и цената им. Естественото недоверие на една значителна част от населението в България към книжните и бронзовите пари въведени след Втората световна война е довело до това да пазят скътани сребърни монети с ликовете на Фердинанд и Борис в значително количество и в момента с малки изключения те нямат нумизматична стойност, но поради акта, че имат в себе си определено количество сребро също могат да се изтъргуват на определена цена за материала, от който са изработени. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *