Skip to content

Как да изберем спално бельо: 5 полезни съвета

Правилно подбраното спално бельо гарантира комфортен и добър сън. Цвят, размер, материя – това са основните критерии при избора на бельо за спане.

Ето на какво трябва да се обърне внимание:

Съвет номер 1: изберете правилния размер

Много хора знаят, че има няколко вида размери на леглата: единични, двойни и специални – за много големи спални. Размерите на калъфките за възглавници могат да се различават – 50×70 или 70×70.

Съвет номер 2: обърнете внимание на качеството

Спалното бельо трябва да бъде от естествени материи, за предпочитане: коприна, лен или памук. Необходимо е да се прецени колко траен е материалът – спалното бельо се нуждае от често пране. По-добре е тъканта да е плътна, в противен случай ще се разкъса след няколко изпирания.

Съвет номер 3: огледайте шевовете

Висококачественото спално бельо трябва да е със специален двоен шев, а ръбовете да са скити навътре. Конците трябва да бъдат здрави и да съответстват на цвета на спалното бельо. Ако комплектът има бродерия или къдрички, те също трябва да бъдат с високо качество и да не дразнят кожата.

Съвет номер 4: отделете внимание на цвета и щампата

Днес, спалното бельо е представено в такъв асортимент от цветове и щампи, че не е лесно да се направи избор.  Затова помислете за доминиращите цветове в спалнята – идеално е, ако леглата със спалното бельо са в хармония с цветовете на пердетата и тапетите.

За отличен сън са подходящи пастелните тонове – розово, синьо, жълто и бяло. Но спално бельо в червен, оранжев и черен цвят гарантират страстна и романтична нощ. Черно-бялата гама е по-добре да не се използва ежедневно – тя се възприема като агресивна и определено не помага да преборите безсънието.

Съвет номер 5: преценете наситеността на цвета на тъканта

Обърнете внимание на това, колко ярко като цвят е спалното бельо. Твърде наситените цветове могат да избелеят буквално след няколко изпирания. За целта помиришете бельото – силната миризма на багрилото показва лошо качество и така новото спално бельо може да загуби цвят много бързо. В допълнение, максимално допустимата температура, посочена върху етикета за пране, също е показател за качеството на багрилата. Ако спалното бельо може да се пере при температура от 60 градуса, тогава цветовете са стабилни.

Вярваме, че тези съвети ще Ви бъдат полезни, когато избирате спално бельо за своя дом!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *