Skip to content

Изтощение на организма и синдрома на СПИН

СПИН е състояние на организма, при което тялото започва да губи мускулна маса. Засегнатото лице, може да пострада от различни здравни усложнения. За съжаление няма лечение на това заболяване и то бавно води до фатален край.

Има много инфекции и заболявания, които са повлияли на човешката раса. Някои от тях са лечими, някои са в процес на изследвания да се намерят начини за лечение, а други все още не се лекуват и ранната смърт е неизбежна. Една такава смъртоносна болест е СПИН. Основният причинител на това заболяване е наличието на ХИВ /човешки имунодефицитен вирус/ в организма. Той атакува имунната система. Разпространява се чрез сексуален контакт, при споделяне на една и съща спринцовка при наркомани, от заразена майка на детето си и др. След като вируса проникне в организма, той остава пасивен в продължение на около две години.

СПИН и загуба на тегло

Както бе споменато по-горе СПИН засяга имунната система на тялото. Пациента е податлив на множество инфекции и заболявания. Симптомите са загуба на тегло с повече от 10%, включително и диария за повече от 30 дни. Синдрома на СПИН е индикация, че ХИВ инфекцията е прогресирала в неизличимата болест на имунната система. Тялото губи принудително мускулна маса и няма контрол над този процес.

Загубата на тегло при синдрома на СПИН може да бъде причинено от неспособността на организма да абсорбира основните хранителни вещества, ускоряване на метаболизма, загуба на апетит, депресия и др.

СПИН – симптоми на заболяването

При симптоми на СПИН, пациента страда от постоянно висока температура, хронична диария и дехидратация. Тези смущения отнемат дълъг период на време докато отминат. Други ранни симптоми на заразяване с ХИВ е умората. Страдащия се чувства напълно изтощен без видима причина.

Лечение на СПИН

Въпреки, че все още няма лечение за това животозастрашаващо заболяване, има определени методи, които могат да облекчат състоянието на пациента. Препоръчват се антибиотици за лечение на инфекции, лекарства за повишаване на апетита и увеличаване на теглото. Хранителните добавки могат да се окажат ефективни за поддържане на телесната маса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *