Skip to content

Хепатит Б – същност и симптоми

Хепатит Б е заразно заболяване, което атакува черния дроб и е резултат от вирусна инфекция. Симптомите варират от леки, които продължават няколко седмици, до тежки, които продължават повече от шест месеца. Инфекцията от вируса на хепатит Б може да бъде остра или хронична.

Остър хепатит Б: Това е заболяване, което обикновено се проявява през първите шест месеца. Възможно е инфекцията от остро заболяване да премине в хронично.

Хроничен хепатит Б: Това е постоянно дългосрочно състояние, при което вируса на хепатит Б, остава в тялото на човека.

Симптоми на хепатит Б

Симптомите при остър хепатит Б могат да включват: треска, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, болки в стомаха, потъмняване на урината, болки в ставите, жълтеникаво оцветяване на кожата и др.

Статистически данни

Въпреки официалния брой на регистрираните случаи на хепатит Б, действителния брой на заразените хора е много по-голям. Много от тях нямат симптоми и не знаят, че са заразени и не търсят медицинска помощ. Хепатит Б се предава чрез телесни течности като кръв, сперма и др. Заразяването може да стане по време на дейности като: раждане, секс със заразен партньор, споделяне на игли или спринцовки, споделяне на самобръсначки или четки за зъби, директен контакт с кръвта от рана на заразен човек и др. Въпреки, че всеки може да стане жертва на това заболяване, някои хора са изложени на по-голям риск като например:

–          Секс със заразен човек;

–          Наличието на множество сексуални партньори;

–          Наличието на болести предавани по полов път;

–          Хомосексуални връзки;

–          Инжектиране на наркотици;

–          Съжителство с човек, който е заразен с вируса на хепатит Б;

–          Бебета родени от заразени майки;

–          Пациенти на хемодиализа;

Най-добрия начин за предотвратяване на хепатит Б е чрез получаване на ваксина. Тя е безопасна и ефективна. Представлява поредица от няколко приема, които стимулират естествената имунна система на човека. След това организма произвежда антитела, които го защитават от вируса. Тези антитела се съхраняват в организма и се борят с инфекцията, ако човек е изложен на зараза с вируса на хепатит Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *