Skip to content

Домашна питка за най-хубавите поводи и празненства

Домашна питка се приготвя в България по стара традиция и обичай. Още от древни времена народа ни е приготвял така наречените „обредни хлябове“ за специални поводи и празници. Така питката и хляба не са само за ежедневна храна, но са се превърнали в традиция, която и до днес е жива. За кръщенета, прощъпулници, рождени дни, Коледа или Великден, за всеки светъл празник домакинята меси домашната питка, като влага в това цялата си любов и я нарича за здраве. Традиционно у нас домашната питка може да се приготви без нищо или пък да и се сложи сирене (така познатият ни български тутманик).

Домашна питка омесена вкъщи за празненства и поводи или просто ей така

Месенето на питки и хлябове, точенето на кори за баници и юфка, както и приготвянето на редица тестени изделия открай време е традиция за българската домакиня. Много момичета по наследство са научили от своите баби или майки да месят и точат. Традиционната българска рецепта за домашна питка се прави от вода, прясна мая, брашно и добавки, като сол, олио и захар. Днес има и рецепти с прясно мляко наместо вода и с добавени няколко яйца. Майсторлъка на питката направена у дома не е само в месенето, но и в поредността на съставките и разтварянето на маята.

За уникална домашна питка е най-добре да си вземете от магазина „жива мая“, а не суха! Разтваряте я в хладка вода, докато „шупне“, тоест не получи шапка отгоре под формата на пухкав калпак. За да бухне добре маята, във водата или прясното мляко, зависи кое ползвате, добавете и щипка сол, и щипка захар. Някои домакини добавят към сместа и малко брашно, като правят „квас“, които изчакват да втаса. След, като маята е втасала в купа или тава се слага брашно. Прави се кладенче в средата и се изсипва кваса, малко олио и две или три яйца (по желание). Бъркате докато не получите лепкава смес, към която постепенно добавяте още брашно, докато не получите меко тесто. Около килограм брашно, поема кубче мая и течност не повече от 500 милилитра.

Време е да оформите топчета от тестото и да ги наредите в тавата да втасат. Това е най-лесния вариант. Можете да си направите плетеници или други форми, да оформите гнезда с пълнеж от сирене и яйце (тутманик) или пък да си направите „гладка пита“ с фигурки. Като цяло Коледната домашна питка е по-различна от тази с маята. Тя се прави със сода за хляб и кисело мляко. Обредния хляб от този вид има друг специфичен вкус, но и двата варианта са много вкусни и се харесват на семейството. Питката е нещо, което всяка домакиня трябва да приготвя у дома. Тя сплотява семейството около масата, красива украса и храна е за специалните поводи, и в нея е вплетена многовековна българска традиция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *