Skip to content

Диета за справяне с проблемите на косопада

Освен всички прекрасни съвети за предотвратяване на загубата на коса и всички забележителни техники за възстановяване на косата, все още най-добрия начин за борба с косопада е поддържането на здравословна диета.

Доброто балансиране на плодове, зеленчуци и други вещества са от съществено значение за постигане на добро здраве и красива коса. Тези хранителни продукти, ще предоставят на косата необходимите витамини и минерали, които са добри за целия организъм. Специфичните храни, които се препоръчват за предпазване от косопад са:

–          Омега-3 мастни киселини – като хранително вещество, което се намира в големи количества в рибните продукти, то е важен елемент за метаболизма в организма. То може да се набави от рибни продукти като риба тон, сьомга, която има много добро въздействие върху укрепване на косата и целостта на скалпа.  Ето защо е препоръчително да добавите тези храни в седмичното си меню.

–          Пшенични продукти – те също трябва да присъстват задължително в храната, защото съдържат силициев диоксид, който ускорява усвояването на всички хранителни вещества. Някои изследвания показват, че прекомерни количества витамини като витамин А, могат да насърчат бързата загуба на коса. Това също важи за човек, който често яде богати на захар, преработени и мастни продукти. Ето защо силициевият двуокис е необходим за да абсорбира допълнителни витамини, минерали и хранителни вещества, които тялото приема.

–          Биотин – това вещество може да се достави на организма главно чрез консумация на кафяв ориз. Освен предотвратяване на загуба на коса, то може да попречи на побеляване на косите.

–          Глутен – съдържа се в продукти като овес. Препоръчително е да се консумира сутрин, което може да ускори растежа на косата. Овеса е богат на калий, магнезий и желязо, което може да подобри външния вид на косата.

–          Протеини – те също имат важна роля при лечение на  косопада.  Един от най-добрите източници на този компонент е соевото мляко.

–          Витамин С – той е от изключително значение за поддържането на здрава кожа и красива коса. Консумацията на лимони, портокали и други цитрусови плодове ще бъде от голяма полза за предотвратяване на косопада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *