Skip to content

Бархетни спални комплекти

Памучният бархет е тъкан, чиито произход се свързва с Шотландия. Бархетът първоначално се е изработвал от вълната на овце. Бархетът в наши дни, използван в производството на спално бельо, обикновено се състои от 100% памук или полипамучна смес.

Бархетът е мека и уютна материя

Първоначално изработена от камгарна прежда или кардирана вълна, бархетните тъкани за пръв път са стигнали до Европа през 17-ти век. Допирът до текстурата на съвременните бархетни спални комплекти придава на кожата меко, уютно усещане, което ги прави идеално решение през студените месеци. Когато памучните и изкуствените влакна се комбинират в бархета, получените бархетни чаршафи имат по-дълъг живот, отколкото ако са направени само от памук.

Бархетът е топъл и дишащ

Дишащата естествена повърхност бархетните чаршафи помага на листата да улавят въздуха и топлината на тялото, като същевременно позволяват на кожата да диша. В сравнение с материите с изкуствени влакна, бархетните спални комплекти ще ви затоплят, но няма да ви накарат да се чувствате прекалено горещо или да се изпотите. Изработвани от обикновена памучна или полипамучна тъкан, процесът на изчеткване по време на производството причинява образуването на малки клетки, които улавят въздуха. Този процес също така е отговорен за превръщането на тъканта в мека, пухкава и приятна на допир. Съвременното спално бельо памучен бархет има способността да изсмуква влагата от тялото, тъй като това е много абсорбиращ материал.

Недостатъци на бархета

Един от най-големите недостатъци на бархетното спално бельо идва с възрастта и употребата. Поради това, че повърхността се третира с четка, бархетът има склонност да образува малки кръгли топки на повърхността си, известни като пилинг. В допълнение,  ако сте закупили спален комплект от 100% памучен бархет, очаквайте да се получи свиване след първото изпиране. Ако листовете съдържат полипамучна смес, ще бъде по-малка вероятността да се свият.

Грижи за спално бельо от бархет

Чаршафите от бархет са лесни за поддръжка: те се перат с топла или студена вода и могат да се сушат в сушилня. Ако имате външен простор, окачете ги навън, за да намалите пилинга. При първото изпиране добавете 1/2 чаша оцет към спалното бельо от бархет, за да запазите цветовете в тъканта и да предотвратите пилинга. Не използвайте омекотител за тъкани, тъй като това всъщност втвърдява тъканта и задълбочава проблема с пилинга. Ако използвате бархетно спално бельо в по-студените месеци, е добре да се подсигурите с два или три комплекта, които можете да сменяте, за да намалите износването им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *