Skip to content

7 причини защо да оправите дълговете си

Имате малък дълг към приятел, към финансова институция, към държавата, е това не е голям проблем, нали? Точно така се започва грешният модел на мислене. Ето ви 7 причини, защо да имате дълг е вредно за вас.

  1. Когато човек е похарчил повече отколкото има, това го кара да продължава тази тенденция. Създава се странната илюзия, че може да си позволи да харчи още малко и още малко, докато не се окаже с още по-продупчени джобове.
  2. Дългът краде от бъдещите ти постъпления. Тоест, когато имате дълг да изплащате и не правите така, че да го изплатите по-бързо, то когато започнете да изкарвате пари, натрупаният дълг, ще „тегли” от тях.
  3. Дългът може да попречи да изпълните финансовите си цели и бизнес планове. Понеже има хора или институции на които дължите пари, те по един или друг начин постоянно ви напомнят да си изплатите дълга. Трябва да имате много силни нерви, за да устоите в това положение и да започнете бизнес модел. Затова по-добре първо се разплатете или рефинансирайте дълга си, за да можете да работите по-спокойно за бъдещите си планове.
  4. По-големият дълг може да ви донесе съдебни неприятности. Дори законодателството да ви предостави известни права да се защитите, то самата процедура отнема доста време и неизвестни периоди на финансово и мисловно лъкатушене.
  5. Дългът може да ви докара прекалено много стрес и сериозни медицински проблеми. Това може да се случи ако прекалено много се тревожите за това, че дължите пари, но няма как сега да ги върнете. Затова е добре да помислите в тази посока и да влезете в контакт с хората на които дължите пари, или с кредиторите, за да намерите план за действие. Това успокоява и ви дава глътка въздух от неприятната ситуация.
  6. Дълговете се отразяват на кредитната ви история и кредитния рейтинг. Това в един момент може да резултира във факта, че няма да можете да вземете кредитен продукт, за да реализирате един или друг план. Затова е добре по-рано да помислите за това.
  7. Дълговете създават семейни проблеми. Това е така, защото може да създадат дупка в семейния бюджет. Единият начин е когато похарчите повече отколкото имате, другият е когато пренесете стреса от това състояние в семейната среда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *