Skip to content

Зеленчуците, които могат да ви предпазят от остеопороза

Остеопороза

Когато жените започнат да остаряват те се нуждаят от прием на по-големи количества калций, в противен случай те са изложени на риск от остеопороза. Днес възможностите за получаване на достатъчно количество калций са неограничени – прием на таблетки, пиене на мляко, консумация на млечни продукти, а също и на растителни храни, които са богати на това вещество. Именно върху растенията ще бъде фокусирано моето внимание.

Първият вид, който помага при борбата с остеопорозата е лукът. Той отдавна е известен със своите способности да подобрява човешкият имунитет и да пречиства тялото от вредните вещества. Според медицински изследвания направени в Швейцария, този зеленчук играе важна роля в борбата против загубата на калций и така предотвратява остеопорозата при жените в периода сред менопаузата. Консумацията му обаче трябва да бъде в умерени количества, защото лукът съдържа летливи серни съединения, които могат да причинят подуване и болки в корема.

Вторият вид растителна храна, която може да ви помогне да се противопоставите на остеопорозата е овесът. Върху овесените ядки обикновено има черни точици и много хора се опитват да ги почистят. В действителност точно черните точици са носители на защитните функции, които притежава овесът. Те са гъбички наречени “ustilago esculenta” и са страшно ефективни срещу стареенето на костите. Въпреки полезното си действие обаче, овесът не може да се консумира от хора с камъни в бъбреците тъй като съдържа големи ко
личества оксалат.

Зелето също е една от храните, които могат да помогнат на жените да се предпазят от различните типове остеопороза. То има изключително висока хранителна стойност. Витамин К съдържащ се в зелето подобрява човешкия метаболизъм и в същото време предпазва костите от заболяване. Безценният витамин К стимулира тялото много по-ефективно да усвоява калция и витамин D и така тази комбинация се превръща в един своеобразен щит срещу остеопорозата.

Накратко, консумацията на подходящи храни от растителен произход може да се превърне в много подходящ инструмент в борбата срещу отслабването на костната система и така ще се предпазите от фрактурите и постоянните болки в ставите и в гърба. Информирайте се още за този вид заболяване и не позволявайте на болестта да промени начинът ви на живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *