Skip to content

Здравословни начини за приготвяне на сьомга

Ползите за здравето от яденето на риба са добре документирани. Доказателствен материал е препоръка на американската Heart Association, че консумирането на най-малко две порции риба на седмица прави сърцето по-здраво. Сьомгата е получила признанието за една от най-добрите риби за консумиране от здравословни гледна точка. Тя е на върха на списъка от храни, които изгарят мазнините.

Сьомгата има допълнителното предимство да е много вкусна и лесна за приготвяне. Поради голямото търсене отгледаните във ферми сьомги крият някои рискове за здравето, които индустрията не споменава публично. И защото почти всичката прясна сьомга, която консумираме е отгледана във ферми, ако ще се възползваме от нейните хранителни предимства е важно да познаваме най-здравословните начини за нейното приготвяне.

По-голямата част от замърсители в отгледаната във ферми сьомга се намират в мазнините на рибата и в кожата и. Поради това, стремейки се към най-здравословено приготвяне ще търсим начини да отстраним тези замърсени райони. Също така някои начини на готвене са по същество по-добри от други, така че ще разгледаме тези фактори и ще излезнем с препоръки при приготвянето на сьомгата.

С оглед на това ще стоим настрана от пърженето в тиган или фритюрник, а мазна риба като сьомгата не става вкусна на пара. Сьомгата със своя по-смело изразен вкус, отколкото повечето разновидности риба позволява изпозването на по-пикантни подправки и маринати. Съществуват буквално стотици рецепти за сьомга в интернет, така че няма да визирам любимите си. И все пак всичко това е личен избор.

1. На скара. Бързо и здравословно. Печенето на скара е подходящо за сьомгата, защото тя обикновено е дебела и се счита за мазна. Ако се притеснявате, че може да се разпадне върху скарата може да я поставите върху парче фолио.

2. На фурна. Както със скарата, така и при фурната рибата може да бъде маринована преди готвенето или поръсена с лимон или любимите ви билки и подправки. Трябва да избягвате рецепти, които призовават за големи количества майонеза, масло, олио или сирене.

3. Варене във вино, бульон или друга течност. Не съм голям фен на варената във вино сьомга, но много хора се кълнат в този метод. Мисля, че той работи много добре за тилапия и други леки риби.

Много важно при рибите е да не ги готвите повече от необходимото. Даже при сьомгата е още по-важно имайки предвид крехкото и месо, което лесно може да се изсуши ако се готви прекалено дълго. Така че печете на скара на фурна или варете при висока температура, но на кратко време. Също така прекалено дългото готвене ще унищожи много от хранителната стойност на рибата.

Нищо не може да се сравни с едно прекрасно сготвено парче прясна сьомга, но по-безопасен и може би дори по-питателен вариант е консервираната сьомга от Аляска. В Интернет има хиляди рецепти за торти със сьомга, супи, салати и много други ястия. Просто, защото е консервирана не означава, че не може да бъде вкусна.

 {loadposition pepel}

 

 

 

{loadposition vremetoleti}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *