Skip to content

Зъбни импланти – цена, усложнения и успеваемост

Имплантиране

ИмплантиранеЗъбните импланти се поставят в горната или долната челюст. Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, преди да се подложите на тази процедура, включително цената, усложненията и степента на успех на процеса. Първо, вашият зъболекар ще сканира чрез рентген челюстта и зъбите ви, за да определи ширината на съществуващата кост и правилното поставяне на зъбните импланти. Ако всички критерии са изпълнени, ще ви бъде дадена зелена светлина да насрочите консултация за следващия етап от процедурата по имплантиране.

Цената на зъбните импланти

В зависимост от сложността на процедурата и броя на сменените зъби, цената на зъбните импланти може да варира значително. Освен това, други фактори като костни присадки, синус лифтове и местоположението на денталната практика ще повлияят на общите разходи. Зъболекарските практики в райони с висок стандарт на живот и разходи, какъвто е Софийския, са склонни да таксуват по-скъпо, така че не забравяйте да попитате зъболекаря във вашия район за точна оферта, преди да продължите.

Ето няколко съвета за цената на зъбните импланти.

  1. Денталната застраховка обикновено не покрива зъбните импланти, така че е важно да проучите кой е най-изгодния вариант за вас. Финансови компании от трети страни като кредитни институции и банки може да са в състояние да помогнат с разходите за процедурата.
  2. Много зъболекарски практики предлагат планове за имплантиране на изплащане, които са по-евтини и по-удобни за пациента от традиционния заем. Например, практика IG Dental в София – https://igdental.bg/implantologia.html. Независимо кой метод ще изберете, не забравяйте да говорите с вашия зъболекар, за да разберете кой начин на плащане е най-подходящ за нуждите ви.

Усложнения, свързани с имплантирането

Зъбните импланти са отлично решение за липсващи зъби, но те носят редица рискове. В случай на хлабав имплант, например, има вероятност от инфекция или загуба на кост. Освен това имплантът може да не се интегрира с челюстната кост, така че е изключително важно правилно да се грижите за възстановяването. Тези проблеми са предотвратими с добра устна хигиена. Нека да разгледаме често срещаните усложнения при поставянето на дентални импланти.

Един от най-честите проблеми със зъбните импланти е лошото зарастване. Пациентите с автоимунни заболявания, диабет и други медицински състояния могат да получат по-бавно заздравяване от другите, което ще доведе до лоша остеоинтеграция на импланта. Дори лекарствата могат да доведат до повреда на импланта. Някои антидепресанти и лекарства за киселини влияят върху образуването на нова кост и могат да попречат на остеоинтеграцията на имплантите. Тези усложнения обаче са редки и могат лесно да бъдат избегнати, ако следвате точно следоперативните инструкции.

Процент на успеваемост при зъбните импланти

Степента на успех на зъбните импланти зависи от няколко фактора, включително местоположението на импланта, състоянието на челюстта на пациента и общото му здравословно състояние. Имплантите, поставени в горната челюст, например, имат по-нисък процент на успех от тези, поставени в долната челюст. За разлика от тях долната задна имплантация има висок процент на успех, средно 98%. Независимо от тези фактори обаче е от решаващо значение да изберете висококвалифициран орален хирург, който има богат опит в поставянето на зъбни импланти.

Проучването оценява дългосрочната ефикасност на зъбните импланти и факторите, които допринасят за тяхната повреда. Наред с другите фактори, се изследват и възрастта и пола на пациентите с импланти. Той също така разглежда наличието на системни заболявания, пушенето на цигари, допълнителните хирургични процедури, извършени преди поставянето на импланти, и брой импланти на пациент.

Избор на добър имплантолог

Когато търсите надежден имплантолог, първото нещо, което ще искате да направите, е да насрочите час за консултация. Докато сте там, попитайте зъболекаря за други стоматологични процедури, които предлагат, и наблюдавайте обстановката в офиса. Търсите приветлив, блестящо чист кабинет с любезен персонал. Макар, че зъбните импланти може да изглеждат като голяма инвестиция, в крайна сметка си заслужава. Освен това имплантите могат да направят усмивката ви страхотна и да повишат увереността ви!

Получаването на препоръки от приятели и членове на семейството може да ви помогне да изберете наистина добър имплантолог. Препоръките са един от най-добрите начини да намерите зъболекар, който може успешно да постави зъбни импланти, но трябва да сте сигурни, че можете да му имате доверие. Важно е да намерите зъболекар, който има нужните квалификации, но не пренебрегвайте и тези, за които има най-добри отзиви.