Skip to content

Защо вашата диета може да работи срещу вас

Ваня е на средна възраст, самотна майка с дъщеря. От седмици избягва да яде сладки храни. Упражнява се по един час 4 пъти седмично. Въпреки това, тя не е загубила даже грам от теглото си и не знае защо.

Това не е необичайно. Може да правим всичко по силите си, за да отслабнем, но да не виждаме никакъв напредък. В следствие на това ние сме разочаровани или депресирани и сме готови да се откажем.

Един от проблемите за това е, че повечето диети са хомогенни. Те взимат под взимание физиологията, метаболизма и начина на живот на индивида. Те са стандартен подход за загуба на тегло, което не работи в повечето случаи. Ето защо наемането на сертифициран диетолог може би е най-доброто решение. Това може да стане лично или чрез Интернет, където ще имате възможност да се свързвате с вашия диетолог по всяко време на деня или нощта по електронната поща. Вашият диетолог ще бъде вашият личен треньор и мажоретка и ще ви помага през неизбежните неуспехи.

Липсата на подкрепа е сериозна причина диетите често да не успяват. Може да се почувствате сякаш нямате никой, на който да се оплачите за вашите проблеми с теглото. В такива случаи много хора посещават психотерапевти, които им помогат за техните проблеми свързани с храната. Това може да бъде много полезно, особено ако човек страда от хранително разстройство като анорексия или булимия. Булимия и анорексия са сериозни заболявания, които трябва да бъдат третирани от медицински специалист, за да се гарантира възстановяването на пациента.

Скритите калории в храната, която ядем са друг често срещан проблем при диетите. Често консумираме калории, за които дори незнаем. Подсладените напитки като газираните и плодови сокове са чест източник на ненужни калории. С преминаването към диетични напитки или питейна вода, както и заместването на пълномасленото мляко с обезмаслено лесно можем да премахнем скритите калории, които ни пречат да постигнем целите си за загуба на тегло.

Йо-йо ефектът е друг често срещан проблем. Може да започнете диета, след това да се откажете преди да сте направили някакъв измерим напредък, просто защото сте се отегчили или се чувствате лишени. Здравословна загуба на тегло не се случва бързо и включва загуба само няколко грама на седмица. Положителна нагласа и придържането към здравословна диета е от ключово значение за намаляване на теглото.

Избягвайте да ядете за комфорт или за задоволяване на емоционално си състояние. Промяна на начина, по който се храним изисква ангажиране за цял живот – това означава, че трябва да следва диетичният план дълго време. Намерете план за хранене, който е здравословен и който можете да следвате. Докато основната ви цел е да отслабнете трябва да се фокусирате и върху това да бъдете здрави. Диетите тип прищявка не могат да ви дадат и двете неща. Поради тази причина трябва внимателно да изберете вашия хранителен план.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *