Skip to content

Защо лаптопът работи бавно

Много са нещата, които биха могли да предизвикат по-бавна работа на вашия лаптоп. В това упътване ще проследим как бихме могли да отстраним най-масовите причини.

Ограничете приложенията, стартиращи с Windows

Повечето от използващите Windows имат голям брой приложения, зареждащи се автоматично всеки път, когато стартират лаптопа си. Ограничаването на част от тях би могло да спомогне за увеличаване скоростта на компютъра. Не е необходимо да ги деинсталирате, а просто да спрете пускането им, когато не ви трябват.

Логично, някои от тези приложения са важни за работата на компютъра. Например, антивирусната програма е добре да включена през цялото време.

За да решите кои програми да се пускат сами, направете следното:
Отидете в старт менюто, напишете msconfig и натиснете ENTER
Кликнете на таба Startup
Махнете отметките на програмите, които искате да спрете.

Преинсталиране на операционната система

Преинсталирането на операционната система също е вариант, но това означава да загубите настройките си и навярно не малко важни файлове. Би било неприятно винаги, когато имате някакъв проблем, да трябва да преконфигурирате мейл клиента си, покрай което бихте могли да изгубите и важна кореспонденция. Същото важи и за другите програми, които ползвате.

Сканирайте за вируси

Зловредна програма, работеща в бекграунд процесите може да забави системата ви, същевременно нанасяйки и по-големи щети. Освен антивирусна програма е препоръчително да се използва безплатната версия на SUPERAntiSpyware или Malwarebytes за по-обстойно сканиране. Добър вариант е AVG Rescue CD, който сканира извън Windows, без да позволява на вирусите да се скрият.

Дефрагментиране на харда

В общи линии, отсъстват много истински доказателства фрагментираният диск бави работата на лаптопа, но много хора поддържат тезата, че е така и дефрагментирането е важно. Така или иначе, дефрагментирането изобщо не вреди. За да го направите:

Отидете в Computer / My Computer
Дайте десен клик на C: диска и изберете Properties
Изберете Tools таба, после бутона Defragment now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *