Skip to content

Защо рафтингът в Кресненското дефиле трябва да е в списъка ви за това лято?

Рафтинг в Кресненското дефиле

Независимо дали посещавате река Струма или Кресненското дефиле, рафтингът по реката в най-живописното дефиле на България е нещо, което искате да преживеете. Но откъде да започнете? Какво можете да очаквате на тази дестинация? Тази статия обхваща проблемите с безопасността, възможностите за рафтинг по река и други съображения, които трябва да имате предвид, преди да поемете предизвикателството.

Река Струма

Има два варианта за водно приключение в Кресненското дефиле. Първото е класическия рафтинг по река Струма, което има много бързеи клас II-III. Другият вариант е по малко по-обиколен маршрут. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, като първият е по-предизвикателен и изисква работа в екип. Вторият обаче, е с по-спокойни води.

Кресненско дефиле

Кресненското дефиле, познато още като Кресненски пролом е осмият пролом по течението на река Струма. Намира се в Западна България, в общините Симитли и Кресна, област Благоевград. Проломът е с дълъг около 18 км, като средната надморска височина е около 220 м. Дефилето е тясно и живописно, със стръмни склонове. Около него може да се насладите на дървовидна хвойна и различни животни, някои от които са вписани в Червената книга.

За да извлечете максимума от рафтинга в Кресненското дефиле, трябва да го посетите в периода от Март до Ноември, тъй през него условията са най-добри.

Рафтинг в дефилето

Рафтинг екскурзията по река Струма в Кресненското дефиле е идеална за любителите на екстремни преживявания и тръпката от бързеите. Река Струма тече през пролома от векове и можете да изберете да плавате по нея или да предприемете по-дълго пътуване през нея. Рафтинг маршрутът е с дължина около 12 км и минава през красиви бързеи. Класифицирано е като клас 3 по Международната шестобална скала на трудност. Има и леко трасе, което е клас 2, и се провежда при високо ниво на водата.

Подготовка за приключението

Рафтингът несъмнено е вълнуващо приключение. Но преди да го започнете, е необходимо да вземете някои мерки. На първо място, трябва да си осигурите нужната екипировка. Тя включва подходящ плавателен съд, който да отговаря на вашите нужди, спасителна жилетка, каска, подходящи обувки и неопренов костюм. Всички тези неща са ви необходими, за да си осигурите безопасност през цялото време.

Рафтинг в Кресненското дефиле с Адвенчър Нет

В случай, че сте начинаещи в рафтинга, може би е добра идея да отидете на организирано рафтинг преживяване. Много любители на екстремни спортове препоръчват клуб Адвенчър нет, които са специализирани в организирането и провеждането на такива дейности. Приключението започва от техния рафтинг кемп, намиращ се на 130 км от София, където ще се запознаете с екипа и ще ви бъде проведен инструктаж за безопасност.

След това, ще се отправите на вашето рафтинг изживяване, което трае около 90 минути. През цялото време с вас ще има инструктор, който ще ви помага с всичко необходимо.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *