Skip to content

Забавни начини да накарате децата да се хранят здравословно

Предизвикателство е за родителите да помогнат на децата си да имат здравословно хранене и да са във физическа активност, за да запазят здравето и теглото си в добро състояние. Но какво могат да направят родителите, за да накарат децата си да искат да ядат здравословна храна и да променят това, което би могло да бъде лош хранителен навик? Тези съвети целят да помогнат на децата да се забавляват докато ядат здравословно. Те ще ги насочат към основните хранителни нужди за здравословна храна, докато в същото време децата ще се радват, докато я ядат.

Почистете ненужните неща – Минете през шкафовете, рафтовете и килера и премахнете всички вредни храни. Почистете също и хладилника, като оставите само полезните храни, като например плодове, зеленчуци и кисело мляко. Най-лесният начин за намаляване на нездравословните храни от детското хранене, е като ги премахнете от вашата къща. Можете дори да изиграете с децата си игра, в която да преглеждате етикетите на храните за хранителната стойност и да се отървавате от всичко, което има повече наситени мазнини или въглехидрати, отколкото е допустимото ниво. Участникът, който премахне най-много вредни храни от къщата може да спечели награда.

Приготвяйте здравословните ястия заедно – Като родители, ние сме склонни да живеем в оживен и стресиран свят, ето защо често се фиксираме върху ястия, които са бързи и лесни за приготвяне, но не са толкова полезни. Но ако отделите време да приготвите здравословна храна с участието на деца си в готвенето, това ще направи храненето по-забавно за тях. Можете да накарате децата си да избират продуктите, с който да готвите, като в същото време им напомните да ползват зеленчуци, кисело мляко и различни подправки. Освен това ще им помогне да научат полезна информация за съставките и как те могат да помогнат или навредят на телата им. Здравословното готвене не означава непременно, че трябва да отнеме повече време. Приготвянето на здравословна храна у дома е по-лесно с малко предварително планиране и пазаруване.

Нека децата да помагат с пазаруването и планирането на яденето – Говорейки за планиране, уверете се, че децата ви помагат да решите какво да сготвите и нека да ви помогнат в пазаруването на продуктите. По този начин те могат да предложат някои ястия, които биха искали да ядат и също така да имат възможността да изследват хранителните стойности на продуктите. А ако се чудите с какво да замените бисквитите, които децата ви желаят, пробвайте да им предложите плодово кисело мляко.

Обявете месец без “бързо хранене” – Едно от най-големите предизвикателства на здравословното хранене е изкушението към храните от заведенията за бързо хранене. Заведения за бързо хранене предлагат харна, която е натоварена с много мазнини и въглехидрати, които водят до увеличаване на теглото. Така че опитайте тази стратегия за един месец, а след това децата ви може дори сами да искат пропускат тези храни. Ако не го направят, опитайте ограничаване на храните от заведения за бързо хранене и ги запазете за редки случаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *