Skip to content

Язва на стомаха. Симптоми

Ранното диагностициране на този вид язва е от голямо значение за предприемане на навременно лечение и предотвратяване на дискомфорта на пациента. Проблемът се състои в това, че често тези симптоми се пренебрегват.

Какво представлява стомашната язва?

Това е вид пептична язва, която се причинява от бактерията Helicobacter Pylori. Този тип язва се класифицира в четири различни вида, а именно:

–          Дуоденална язва, която се развива в дванадесетопръстника;

–          Езофагеална язва, която се развива в хранопровода;

–          Стомашна язва, която се развива в стомаха;

–          Meckel язва на червата, която се развива в червата;

В случай на язва на стомаха, увреждането започва, когато бактерията започне да разрушава лигавицата на стомаха, в резултат на което меките тъкани разположени под тази обвивка, са изложени на пряк допир с киселините в стомаха. Тъй като стомашната киселина е много силна, тя дразни меките тъкани и причинява възпаление.

Какви са симптомите при стомашна язва?

Ранните признаци на стомашна язва са пулсираща болка в стомаха и постоянен дискомфорт свързан с нея. Това може да бъде съпроводено с чувство за парене, подуване на корема, загуба на апетит, гадене, повръщане, киселини и др.

Симптомите при напреднал стадий на язва в стомаха включват: повръщане на кръв, необяснима загуба на тегло и др. Тези симптоми ще бъдат придружени с остра болка в стомаха. Това състояние е много тежко и лекарската помощ е задължителна.

Лечение при язва на стомаха.

Ако е установено че бактерията Helicobacter Pylori е причинител на язвата, лечението ще протече с помощта на антибиотици. В същото време ще се наложи прием на лекарства, които оказват ефект върху обвивката на стомаха и влиянието на стомашната киселина. Ако язвата започне да се разпространява ще се наложи приема на по-големи дози медикаменти. Това ще доведе до някои странични ефекти като: лош вкус в устата, загуба на апетит, повръщане, диария и главоболие.

Никога не се опитвайте да се самолекувате, дори и когато симптомите на заболяването са очевидни. Изборът на погрешно лечение може да влоши състоянието ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *