Skip to content

Време за възстановяване след инфаркт

Животът на хората претърпели инфаркт се променя драстично и за някой от тях е доста трудно да се приспособят към него. Времето за възстановяване след удар е различно в зависимост от кондицията на човек и силата на инфаркта. През първите две седмици за всички засегнати от този сърдечен проблем се препоръчва да не стават от леглото без значение от това дали усещат слабост в мускулите или не.

График на възстановяването

Минималното време за възстановяване обикновено е около 3-4 месеца, през които трябва стриктно да се спазват предписанията на лекуващият лекар. Съставя се график на допустимите обменни еквиваленти и техните нива. Тези нива се изчисляват на база общата енергия, която е нужна за извършването на тези дейности. През първите 4 седмици не трябва да се извършват дейности, които надхвърлят стойност 3,5. Позволени са само такива, които не изискват много енергия като седене на стол, кратка разходка, шофиране, вземане на душ и гладене на дрехи. Друга съществена предпоставка за по-бързо възстановяване от инфаркт е диетата, която предотвратява високото кръвно налягане, както и помага за предпазване от появата на диабет. Не трябва да консумирате захар, сол, алкохол, като и цигари, защото те са едни от основните причини за инфаркт, а и могат да влошат здравословното ви състояние и да станете много по-податливи към бъдещи проблеми.

Упражненията са задължителни

Леките тренировка ускоряват времето за възстановяване след инфаркт. Популярен мит сред хората с прекаран инфаркт е, че упражненията могат да им причинят повторен удар. В действителност това не е вярно и дори лекарите препоръчват започването на тренировки 2 седмици след прекараният инфаркт. Това е необходимо за да може сърдечният мускул да стане по-силен и да възстанови своите истински функции. Тренировките карат сърцето да работи по-бързо и кръвта доставя много повече кислород, който пречиства артериите и премахва натрупванията от холестерола.

Вашият лекар трябва да ви прави стрес – тестове с ходене по „бягаща пътека“ и още няколко основни упражнения до момента, в който се забележи подобрение на здравословното ви състояние. За да се справяте с тези тестове е препоръчително да тренирате по 3-4 пъти, но без да се натоварвате излишно. Задължително преди тренировката загрейте добре и ако усетите виене на свят и затруднения в дишането веднага преустановете заниманието.

Повече за същността на заболяването, можете да прочетете информацията публикувана в здравен портал “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *