Skip to content

Водни помпи – видове

Водните помпи са от изключително значение за домове, вили, жилищни и индустриални сгради. Те доставят вода от подземни източници – кладенци, бунари, други. Техният специфичен начин на работа, зависи от това за какво се използват. Поради факта, че служат за много различни на вид дейности, има и различни на вид водни помпи.

Първият вид водни помпи за които ще говорим се наричат потопяеми и обикновенно се използват за доставяне на вода от кладенци за домакински нужди. Повечето къщи и вили имат такива. За да достави водата помпата завърта перка, която създава наляване, и по този начин издърпва водата до тръбите на сградата. Количеството вода, което се доставя, зависи от нуждите. Например, в един дом трябва да се взиме под внимание броя на баните, кухнята и всички останали неща, които се нуждаят от вода за да работят. Помпите, които доставят вода, се намират под земята, но те движат вода чрез двигатели, които са разположени над нея. За по-високи постройки, като например сгради и небостъргачи, се използват цистерни под налягане, за да се гарантира, правилният размер на налягане, който трябва да се приложи, за да се доставят вода до местата, които са високо над земята. Както знаем е нужно голямо количество сила, която да прокара вода до високите места. Има и друг вид помпи, които се използват за отводняване. Те се начират дренажни помпи.  Използват се за отводняване на помещения, които са наводнени например.

Различните водни помпи имат различни конски сили. Ако ви е нужна за голяма сграда, ви трябва помпа с повече конски сили. Тези с повечето мощност ще са ви необходими и ако смятате да доставяте вода от по-далечно разстояние.

Когато дойде време да избирате водната помпа, може да я разделите на още един фактор – електроснабдяването. Има водни помпи, захванвани с кабел от електрическата мрежа, има и такива захранване слънчева светлина (със соларни панели).  Едни от предимствата на слънчеви водни помпи е тяхната способност да работят при намалена мощност, като по този начин се елиминира риска от прегряване. Може още да ги използвате за да пестите електричество. Сигурно ще ви се сторят скъпи като цена, но в дългосрочен план, това е правилната инвестиция, тъй като те са икономически ефективни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *