Skip to content

Високо систолно кръвно налягане – причини и лечение

Високото систолно кръвно налягане е състояние, при което горната граница на кръвното се покачва, докато долната диастолна граница си остава нормална. Самото налягане се измерва с натискът, който кръвта упражнява върху стените на артериите. То е важен показател за здравето на сърцето, като за оптимални стойности се считат 120/80 mmHg (милиметри живачен стълб). По-голямата стойност показва налягането при удар на сърцето, а по-малката изразява налягането в момента между два удара или когато сърцето е в покой. Когато се казва, че човек има високо кръвно налягане, това означава че двете стойности са се покачили. Има състояния, в които това не е точно така, а само горната систолна граница се е вдигнала. Кои са причините за тази систолна хипертония?

Причини за поява на високо кръвно от този тип

За систолна хипертония се счита състоянието, при което горната граница на кръвното налягане се задържа над 140 mmHg, докато долната граница си остава стабилна и е под 90 mmHg. Този тип хипертония засяга обикновено по-възрастните хора и се характеризира с увеличено налягане в пулса. Обикновено причина за високо кръвно налягане от този тип е втвърдяване на артериалната стена или загуба на нейната еластичност. Друга причина за тази болест е хроничната хипертония продължила много дълго време, която заради силният натиск върху стените на артериите е довела до постепенната загуба на тяхната еластичност. Понякога, но много рядко може да се види този тип хипертония при бременност с усложнения.

Лечение на високо систолно кръвно

Когато говорим за систолна хипертония, основната цел на лечението е забавяне и намаляване на риска от нанасяне на щети върху сърцето, мозъка и бъбреците. Общото лечение се състои в приемане на лекарства срещу високо кръвно и да се започне специална диета. Този режим изключва храни водещи до повишаване на кръвното (с високо съдържание на натрий), а болният трябва да консумира пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Активният начин на живот плюс редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *