Skip to content

Видове язва и симптомите, които ги характеризират

Стомашните язви могат да бъдат много болезнено състояние. Информацията относно техните симптоми ще помогнат за по-бързото диагностициране и лечение на това заболяване.

Какво е пептична язва?

Пептичната язва е заболяване, което засяга лигавицата на дванадесетопръстника, като предизвиква възпаление. Причините за пептична язва е бактерия наречена Хеликобактер Пилори. Тя атакува лигавицата на стомаха и я разрушава. Излишната стомашна киселина, също причинява пептична язва, тъй като тя предизвиква постоянно дразнене на лигавицата. Продължителната употреба на противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен също могат да причинят появата на язви. Стрес и консумация на пикантна храна също са фактори, които влияят върху развитието на болестта.

Какви са симптомите при пептична или стомашна язва?

Някои от симптомите са по-леки и могат да се нарекат първоначални. Най-честия симптом е усещане за парене в стомаха. Болката може да се усети някъде между пъпа и гръдната кост.

Болката:

–          Появява се между храненията;

–          Обикновено започва след вечеря;

–          След прием на антиациди се усеща временно облекчение;

–          Продължава за кратък период от време;

–          Повтаря се в периоди на няколко дни или седмици;

Други симптоми, които могат да обозначат появата на пептична язва са: необяснима загуба на тегло, лош апетит, гадене, подуване на корема, блудкав вкус в устата, оригване, дискомфорт придружен с обилно изпотяване, повръщане на кръв, чувство на дискомфорт в стомаха, следи от кръв в изпражненията.

Често симптомите на язва се бъркат с тези при  киселини в стомаха и стомашно разстройство. Усещането за парене в стомаха е много неприятно и ако продължава повече от 30-40 минути е наистина повод за тревога. Болката може да се усеща за период около една седмица, след което човек може да не изпита болка в продължение на седмици. Понякога се усеща празнота в стомаха, което води до чувство за глад. Това може да доведе до преяждане.

Какво е лечението при пептична язва?

Ако е установено, че причината за язвата е Хеликобактер Пилори, ще бъдат предписани лекарства за унищожаване на бактериите. Също така се предписват лекарства, предназначени за намаляване на киселинния рефлукс в стомаха. Ако заболяването е в ранен етап, предписаните лекарства ще бъдат в много по-малки дози. В някои редки случаи ако язвата не се повлиява от лекарствата, лекаря може да назначи операция. Но това се случва изключително рядко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *