Skip to content

Удачен избор ли са дървените интериорни врати?

Когато трябва да сменим интериорните врати в къщи, често сме изправени пред въпроса: От какъв материал да бъдат те? Дали да изберем врати от масивно дърво или да се спрем на врати, направени от различните плоскости – ПДЧ, МДФ.

В тази статия ще разгледаме какво е съществено при обработка на дървото, за да се получи здрава, практична, красива и с дълъг живот врата.

Сухотата на дървения материал е една от ключовите стъпки в производството на дървените врати.
Процесите на сушене заемат ключова роля в производството им.
Тази стъпка е много важна за следните три причини:
Първо, качеството на сухота засяга завършената цялост на твърдите дървени врати. Това е особено важно за ценната дървесина.
Второ, качеството на сухота засяга присъщо качество на готовите врати.
На трето място, качеството на сухите дърва е критичен фактор за това дали солидната врата от дърво ще се деформира или няма да се промени за дълго време.

Ето защо, по време на производството на дървени врати, е от решаващо значение стриктно да се контролира процеса на сушене на дървения материал.

Необходимо е да се предотврати напукването и деформацията на дървото по време на сушене, но също така, съдържанието на влага трябва да бъде равномерно.
От съществено значение са използваните на машини за обработка на дървесината. При традиционния занаят, производството на дървени врати е предимно ръчно, но с бързото развитие на машините за производството, сега това производството на е механизирано. Не е трудно да си представим, че масовото производство на врати е немислимо без прилагането на каквато и да е било техника.

Независимо от материала от който е произведена врата, при избора трябва да се обърне внимание на нейния цвят, защото когато интериора в стаята е решен в топли цветове, то вие може да се спрете и на такъв и за интериорните врати, като например: череша, тик, сапели и т.н. За стая решена в студени цветове, най-подходящи са белите интериорни врати

Вратите трябва да бъдат близки до цвета на мебелите в помещението. Не е препоръчително цвета на вратата да съвпада с цвета на стената, защото така се получава т.н. „плосък“ ефект. Бяла врата на синьо боядисана стена ще придава свеж нюанс. Установено е, че хора, които избират бели интериорни врати са най-малко склонни да грешат.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *