Skip to content

Трябва ли да сменяте гумите на колата си според сезона ?

Техническо обслужване на автомобилите, с изключение на основните разходи за гориво е сериозен удар по семейния бюджет, на собственикът на кола. Понякога сигурно ви се иска да икономисате от някои неща, като например смяната на гуми. В тази ситуация, много млади шофьори се чудят – трябва ли наистина да сменят гумите си всяко лято и всяка зима? На първо място трябва да разберете защо са необходими гуми от различни видове и има ли универсален вариант?

Веднага отговаряме на последният въпрос. Да има универсален клас гуми, но те са скъпи, износват се по-бързо и така губят зимният и летният си клас. Причината се крие във факта, че през различните сезони сцеплението със земята е по-различно. И ако при климатичните зони, в които няма валежи и сняг, това не е важно, то ледът на пътя и изобилието от сняг ще са изпитание за шофьора, коюто кара автомобил с летни гуми. Не е задължително да възникне извънредна ситуация, но все пак, нивото на сигурност ще спадне значително. Много водачи продължават да карат колата си, докато гумите им не се изхабят напълно. Това е фундаментално погрешно решение.

Препоръчително е да проучвате техническите характеристики на гумите, температурният диапазон на асфалтя, времето за загряване, както и други неща, които влияят на крайния резултат. Диаметърът на покритието на гумата трябва да отговаря на характеристиките, зададени първоначално в завода, като новите гуми са идеалният вариант. Отклонението от нормите не е добрра идея, и производителя винаги предупреждава за това. Смяната на гумите е проста операция, която можете да извършите дори у дома с ключове и крик.

Ако използвате вашия автомобил всеки ден не си заслужава да икономисвате от смяната на зимните с летни гуми и обратно. Това ще ви гарантира стабилност на пътя, особено по магистралите. Погрижете се за себе си спазвайки правилата за безопасност, не само на пътя, но и при поддръжката на колата.

Източник: http://voinishki.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *