Skip to content

Тоалетни чинии – какво още не знаем за тях

Тоалетната е помещение за изхвърляне на човешките отпадъчни материали (урина, изпражнения, повръщано и др.). Съвременните тоалетни са свързани към канализацията, преди време не е имало такава и отпадъчните материали са изхвърляни в септични ями. През 2500 години пр.н.е. са се появили първите тоалетни помещения в Индия и Пакистан, според останки намерени от археолозите. Подобни са намерени в Египет, Китай и Древен Рим. През XIX век са измислени и първите тоалетни чинии с възможност за сядане. През 1866 г. е създаден първия писоар. Той е бил измислен от Андрю Ранкин в САЩ. Много хора не знаят, но има и специално приспособени писоари за жени, но те вече почти не се произвеждат, защото главната идея при тях е било жените да не се докосват до нея, което поставя дамите в една доста непривична и неудобна поза при използването й.

Съвременните тоалетни чинии са много разнообразни на външен вид и функции. Разбира се, едни от най-предпочитаните тоалетни чинии си остават стандартните модели овални модели в бял цвят, но това не означава, че няма и други модели тоалетни чинии. На пазара се предлагат тоалетни чинии във всякакви форми: квадратни, правоъгълни, кръгли и други интересни дизайнерски решения. Що се отнася до цветовете и тук има пълно разнообразие от цветови палитри. В интернет или магазините можете да срещнете зелени, бежави, кафяви или друг цвят тоалетни чинии и това не трябва да ви учудва. Няма никакво ограничение при предлагането на тоалетни чинии, можете да срещнете всякакви интересни и нестандартни модели. Съществуват ръчни и автоматизирани тоалетни чинии. Разликата между двата модела е, че при първия, водата от казанчето се пуска ръчно, а при другия се пуска автоматично и има водни дюзи за впръскване на вода, които служат за интимно почистване на задните части. Разбира се автоматизираните тоалетни чинии цени са по-високи спрямо ръчните тоалетни чинии.

Въпреки удобствата, които предлагат повечето тоалетни чинии, някои организации споменават за вредата от тяхното използване. Те смятат, че при използването на съвременните тоалетни чинии се нанасят различни вреди върху ректума и храносмилателната система, поради неестествената поза на тоалетната чиния. Според тях една от причините, че повечето хора страдат от хемороиди и колит е именно неправилната форма на тоалетните чинии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *