Skip to content

Студентско общежитие или квартира – кое да изберем?

Дойде ли вече паметният миг да завършите най-накрая скучната гимназия? Сигурно с вълнение очаквате да дойде паметният миг да се наречете студенти, и да преживеете незабравимите мигове от студентския живот? 

Нека ви успокоя – ако имате качествени пищови, не само ще ви приемат, но и ще завършите – вероятно с отличие. Сложността на уроците не бива да ви тревожи – всеки средностатистически тъпанар днес може да завърши университет. Даже не е наложително и да учите кой знае колко – във всеки курс се намира някоя трътлеста и очилата зубърка, която с охота ще ви помага с лекциите – очарована от факта, че може да ви бъде от полза.

Обаче има някои други неща, които трябва да ви притесняват – например къде ще живеете. Най-близо до ума са два варианта – първият е да потърсите квартира, а вторият – да се опитате да се класирате за студентско общежитие

Ако мама и тате копаят здраво с мотиката на село, вероятно ще са успели да ви осигурят известен стандарт на живот, позволяващ ви да си наемете квартира за периода на следването си. Но този вариант има доста недостатъци. 

студентско общежитие

Първо, ако сте първокурсник и си наемете частна квартира, много скоро ще откриете, че в тях е доста скучно. Ще изглеждате като надменното богато мамино синче, което страни от простолюдието. Купоните в частните квартири са рядкост, а хазяите им често са строги, неприятни и консервативни. Казано с други думи, ако изберете варианта с квартирата, всичките ви пари ще отиват за наема, ще живеете скучно като монах и вероятно ще си останете девствени чак до достигане на христовата възраст.

Обаче варианта със студентското общежитие също е доста труден за реализиране. Например, в държавните студентски общежития е трудно да се класираш – трябва да си беден отличник, за да имаш някакъв шанс. Освен това там условията са доста спартански – стари изпочупени социалистически мебели и мръсни прозорци. Това от една страна е предимство – защото ви подготвя за бляскавото ви бъдеще на безработни висшисти, но от друга страна ако сте с душа на поет, мизерията сигурно би ви потиснала. 

Има и трети вариант, разбира се – на пазара съществуват и частни студентски общежития от закрит тип. Този тип общежития имат две предимства – първото е добрите битови условия, а второто – ниската цена. По този начин можете да получите комфорта на частните квартири, съчетани с практичността на студентското общежитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *