Skip to content

Странични ефекти от ваксина срещу варицела

Варицелата е силно заразно вирусно заболяване, което може да бъде предотвратено с поставянето на ваксина. Това заболяване е вследствие на зараза с Варицела зостер вирус. То може да се разпространява лесно, чрез пряк контакт или по въздушно капков път. Този вид инфекция причинява лека треска, кожни обриви под формата на мехури пълни с течност, особено по лицето и главата. Болестта засяга предимно деца и млади хора. При някои от тях, усложнения от варицелата могат да доведат до пневмония. Въпреки това, с въвеждането на ваксина срещу варицела, честотата на това заболяване значително намалява.

Ваксината срещу варицела е въведена за първи път в Япония и Корея през 1988 година, а след това в САЩ през 1995 година. В повечето случаи пациентите, които са приели ваксината, развиват имунитет срещу това заболяване и само малка част от тях има вероятност да се разболеят и след като са ваксинирани. Въпреки това при тях заболяването ще премине в много лека форма. По принцип ваксината се прилага при деца и юноши в две дози. Първата доза се приема, когато децата са на възраст между 12 и 18 месеца, а втората, когато децата са между 4-6 години.

Нежеланите реакции от приемането на ваксина срещу варицела могат да бъдат няколко. Те включват: болезненост и зачервяване на засегнатата кожа, придружено с болка и възпаление. Мускулни болки, главоболие, умора и гадене. Тези проблеми се решават от само себе си в рамките на няколко дни. При някои пациенти нежеланите реакции могат да бъдат по-тежки, като: треска, гърчове, пневмония, продължителност на обрива до един месец и др.

Ако ваксинацията е последвана от симптоми като: тежки алергични реакции, затруднено дишане, виене на свят, висока температура, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Важно е да се знае, че някои хора могат да се заразят с вируса на варицела и след като са приели ваксината. Но в повечето случаи при тях болестта ще протече много по-леко.

Ваксина не се препоръчва на бременни жени, хора които са алергични към желатин и неомицин, както и тези, които са имали предишни случаи на алергични реакции към ваксина срещу варицела.

Повече за общата картина на заболяването и начините за лечение на варицела прочетете следната информация!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *