Skip to content

Спазваш ли постоянно диети?

Когато си задаваш въпросът “Как да отслабна“, съвсем малка е границата между самодисциплината и фикс-идеята, между здравословната въздържаност и мрачното отричане. Една жена става постоянна диетичка, когато в желанието си да бъде слаба премине точно тази тънка граница.

Знай, че според специалистите, си на ръба да се превърнеш в постоянна диетичка, когато:

  • Денят ти е провален, ако изядеш “лоша” храна, като например едно хубаво шоколадово блокче.
  • Можеш да си спомниш всеки залък храна, който си изяла през последните три дни.
  • Често ядеш едни и същи храни всеки ден.
  • Пренебрегваш организма си, когато той ти казва, че е гладен или сит.
  • При вида на чиния с храна автоматично пресмяташ броя на калориите и грамовете мазнина, която тя съдържа.
  • Не можеш да минеш покрай кантар, без да се претеглиш.

Тези елементи ще те накарат да си помислиш, че всички, които спазват постоянни диети имат проблем с теглото си. Изненадващо — нещата не стоят така. Да, някои от тях са наистина пълни. Други са с 4,5-6,5 килограма над нормата. Но има и такива, които изобщо не се нуждаят от отслабване.

Около половината от жените диетици спадат към последната категория. Независимо дали го признават, или не, те са на диета по козметични причини. Опитват се да свалят теглото си под естествените му граници. И им е трудно, защото организмът се съпротивлява.

Теорията за естествено установените граници твърди, че тялото на всеки човек има биологично определено тегло, или установена граница. То е програмирано да достигне и да поддържа тези килограми.

Ако минеш под определената граница, без значение дали поради диета или заболяване, организмът ти може да изпадне в състояние на гладуване, дори да не гладуваш действително, и да започне да трупа мазнини.

Понякога постоянната диета е предизвикана не от желание за хубав вид, а поради нужда от установяване на контрол. Ограничавайки своето ядене, такава жена подхранва чувството си за надмощие и компетентност.

Жените с нарушено хранене, например анорексия, вярват, че ако ядат нормално, в живота им ще настъпи хаос и ще загубят напълно контрола. Истина е, че не всеки, който отговаря на описанието на постоянния диетик, страда от отрицателните последствия от това поведение.

Дали непрекъснатото спазване на диета ще се превърне в проблем, зависи от редица фактори, включващи дали ти се налага и трябва да свалиш килограми поради здравословни причини, дали да се храниш здравословно и дали ще позволиш на усилията да свалиш теглото си да изместят другите неща в живота ти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *