Skip to content

Спазми в напреднала бременност

Спазмите по време на бременност е нормално състояние, която всяка бъдеща майка преживява. Все пак  има няколко ситуации, които могат да доведат до усложнения както за майката, така и за детето. Първите и последните два месеца от бременността са много важни.

– Едни от най-честите причини за болките в напреднала бременност са инфекции на пикочните пътища. Признаците за тези инфекции са желанието за често уриниране.

– Друга причина може да бъде възпаление на апендицита. Това е една от най-често срещаните заболявания, които могат да се развият по време на бременност.

– Хранително отравяне, проблеми с червата, стомашен вирус, камъни в бъбреците и панкреатит са другите причини, които водят до тези болки.

– Контракциите на Бракстън Хикс – въпреки, че  се усещат в началото, те постепенно се усилват с напредването на бременността, поради опъването на матката. Тези контракции са кръстени на английския лекар Джон Бакстън, който въвежда понятието през 1872 година. Някои жени усещат тези контракции само в края на бременността, а някои могат да ги усетят и в началото.

– Преждевременно раждане – много малко жени раждат точно на датата на термина. Повечето раждат преди или след тази дата. Въпреки това, ако усетите болки на равни интервали от време, много преди датата на термина, това означа, че започва преждевременно раждане. Спазмите се усещат като много остри болки и е много важно да се обадите незабавно на вашия лекар за оказване на адекватна помощ.

– Отлепване на плацентата – понякога това състояние се появява в по-късен етап на бременността. Разкъсването може да бъде частично или пълно. Това не е много често срещана ситуация, но болките които се усещат са същите като при контракциите. Ето защо ще отнеме време докато се разбере какво точно се случва. Ако това е съпроводено и с кървене, трябва да отидете незабавно в най-близката болница. Болката няма да отмине сама и ще се наблюдава намаляване на движенията на бебето.

Това са някои от общите причини за спазми в напреднала бременност. Те са едно напълно нормално явление. Единствено ако са съпроводени с кървене, има причина за притеснение и трябва да се свържете незабавно с лекар. За да бъдете по-добре информирани относно това състояние посетете страницата!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *