Skip to content

Слънчеви отоплителни стени за хале

Топллинна соларна система Металните конструкции, които са традиционно екологични намират все повече разнообразни начини да повишат природосъобразността си с всеки изминал ден. Повишеното разбиране на все повече хора за важността на чистото строителство, което обикновено съвпада и с намалението на разходите за гориво, довежда до едно повишено търсене на такъв клас продукти. Усилията на медиите за разгласяване на проблемите, с които планетата ни трябва да се справи създава и една грижа у предприемачите за намаляване на парниковите газове.

Едно много полезно приспособление за пестене на електричество и парникови газове може да се определи като „слънчева отоплителна стена“. Тези полупропускливи   метални повърхности  успяват да уловят топлината на слънчевите лъчи. Поставена върху стените на метални конструкции тази плоскост е един своеобразен акумулатор на топлина. Докато слънцето нагрява металната повърхност, затопления от другата страна въздух започва да се движи в кухините, предварително изработени точно за тази цел. В тези кухини са разположени вентилатори, насочващи топлия въздух към всички части на зданието, към всички помещения. През нощта разбира се няма слънце и въздуха в кухните няма как да се затопли. За справяне с това системата има автоматични блокиране на процеса, когато няма достатъчно горещ въздух.

Ползите от тази слънчева отоплителна система наистина са забележителни. Затоплянето, постигнато с тези приспособления може да се мери с почти всички свои конкуренти в сферата на отоплителните системи. Традиционните ви методи за отопление ще бъдат значително облекчени през слънчевата част на деня. Нощно време е достатъчно само да поддържате основните си уреди за отопление на ниво, на което не могат да се увредят и да изчакате деня и хората да дойдат на работните си места. За това това този тип затопляне е най-добре пригодимо за работни помещения, които се обитават само през деня. Приложимостта става още по-желана ако сградата ви е от стоманена конструкция, която е с висока температурна независимост от времето навън. Изолираните с термопанели помещения много бързо повишават температурата си и я поддържат без особени затруднения.

Работните помещения, които през зимата, понякога предпочитат да не използват достатъчно активно вентилацията си вече нямат подобен проблем, защото вкарвания отвън въздух не е студен и не се нуждае от затопляне с електрически уреди. Със стените за затопляне на въздух ще избегнете намаляването на работоспособността, поява на ефекти като умора, клоустрофобичност и други на работниците си поради задушния и влажен въздух. Няма значение дали се намирате на работа или у дома, свежия и нормално влажен въздух ще се погрижи за вашето здраве и за това на всички останали. А знанието, че използвате възобновяема енергия, произвеждана от слънцето, ще ви даде една допълнителна увереност, че сте ръка за ръка с природата. Тази положителна настройка понякога е тъкмо разликата между здравето и болестта.

Евтините и ефективни системи за отопление започват да набират скорост. Няма да е учудващо ако скоро голяма част от сградите се покрият перфорирани метални пана. В България този начин за отопление почти не е известен и има много да се направи, за да разберат всички значимите ползи от тези нововъведения. Притесненията за външния вид на зданията ви могат бързо да отпаднат, понеже слънчевите стени се предлагат в почти всички цветове. Тъмните цветове обаче са за предпочитане, защото абсорбират повече слънчева топлина.

Може да се каже, че тези системи много приличат на панелите за термоизолация, защото повишават енергийната ефективност и прородосъобразността. Основната разлика между двете е, че едната система постига резултатите си по динамичен начин и може да предизвика повишаване на температурата, докато статичните термопанели има стойност за съхраняване на вече постигнатото.

Лично аз нямам информация този продукт да се предлага в България, но надеждата за скорошна поява винаги остава. Който и да се заеме с предлагане на тази система, най-вероятно няма да бъде на загуба, но човек никога не знае. Все пак това са принципите на пазара, където няма нищо сигурно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *