Skip to content

Слънчеви колектори – къде и как да ги монтирате

Като последица от промяната на климатичните условия и други екологични проблеми непрекъснато се срещат навсякъде по-земното кълбо редица трагедии и екологични катастрофи. Като варианти, които са по-полезни и безвредни за околната среда, хората вече използват други енергийни източници, различни от познатите ни до сега. Някои от тези източници са слънчевата енергия, енергия от биомаса, вятърна енергия, водородна енергия, водноелектрическа енергия и геотермална енергия. Най-използвана е слънчевата енергия, като тя идва от слънцето и се всмуква от слънчеви колектори, които я превръща в топлинна енергия. Поради простата причина, че енергията на слънцето е неизчерпаема, хората я използват много по-често от другите споменати източници. Ако възнамерявате да монтирате във вашия дом соларни системи, но не сте сигурни, че ще се справите не го мислете много, защото процеса изобщо не е труден. Преди да преминете към монтирането на соларните панели, вие трябва да запомните, че има няколко етапа, които трябва да се следват, за да може колекторите да ви осигуряват максимална производителност.

Първо трябва да изберете конкретен модел слънчеви системи – с термосифон или с „Heat Pipe” тръба. Ако сте се спрели и сте закупили колектори с термосифон, преди да преминете към монтирането им трябва да решите къде ще бъдат поставени те. След това трябва да знаете, че е добре, ако се намирате в северното полукълбо да ориентирате соларните панели в посока юг или обратно, ако сте в южното трябва да са насочени на север. Погрижете се на мястото, където ги поставяте да пада сянка, тъй като това ще намали тяхната ефективност. В зависимост от модела на слънчевите системи вие можете да ги поставите на стойка или пък да се монтират директно върху покрива. Ако вашите системи са с колектори с „Heat Pipe” тръба можете да ги инсталирате както на стойка, така и направо върху покрива на сградата, в която живеете. Желателно е всички соларни системи да се поставят под определен ъгъл, за да се осигури максимална ефективност. Стандартният ъгъл, под който се поставят повечето слънчеви колектори е 45 градуса.
Слънчевите колектори са съвременна и алтернативна технология, към която все повече хора прибягват, за да намалят сметките си за електроенергия.

Източник на тази статия е http://www.emde-solar.com/.

Полезно: Запознайте се по детайлно с колектори с Heat Pipe тръба на http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-heatpipe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *