Skip to content

Слънчеви колектори – екологични и неизчерпаеми източници на енергия

Все повече учени и природозащитници се изказват в подкрепа за използването на слънчеви колектори, тъй като погледнато реално това са бъдещите енергийни източници. Тези, които сме използвали до сега са изчерпаеми и прекомерното им добиване от природата води до един дисбаланс, които съвсем скоро ще се прояви под формата на най-различни природни катаклизми. С употребата на слънчевите колектори от emde-solar.com това може да се избегне, тъй като те не застрашават по никакъв начин природата, а дори напротив помагат и като не отделят никакви вредни вещества. Техният процес на работа се състой в улавянето на екологичните и неизчерпаеми слънчеви лъчи, които се трансформират в топлинна енергия за затопляне на вода за всекидневните нужди на всеки човек. Най-често по покривите на различните кооперации и къщи ще видите колектори с термосифон и колектори с Heat Pipe тръба. Те са лесни за различаване, тъй като при термосифонните колектори, водосъдържателя трябва да бъде поставен над самата система, докато при другия тип панели това не е задължително.

Има редица фактори, които трябва да се знаят, преди да се премине към инсталирането на тези слънчеви системи. Най-общо казано тези фактори са:

  • Количеството слънчеви лъчи, които ще достигат до панелите – за да абсорбират максимално количество лъчи е желателно да бъдат монтирани на покрива.
  • Климатът, в които се намирате – в зависимост от климата и в която част на полукълбото живеете зависи и под какъв ъгъл ще бъдат монтирани колекторите.
  • Мястото, където искате да бъдат монтирани тези системи – трябва да се изберете подходящо място къде ще бъдат огрявани максимално дълго време от слънцето.

Поддръжката е необходима и желателна, за да функционират правилно вашите системи. Откъдето и да го погледнем в следващите няколко години употребата на слънчеви колектори няма да бъде лукс или каприз, а необходимост, тъй като цените на тока по всяка вероятност ще продължат да се покачват. Вие решавате дали покупката на тези алтернативни източници на енергия си заслужава. 

На http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-heatpipe можете да научите още важни и интересни неща за този вид колектори с Heat Pipe технология.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *