Skip to content

Слънчеви колектори – душата на слънчевите енергийни системи

В един нормален слънчев ден, слънцето огрява земята с над хиляда вата слънчева енергия на квадратен метър. Всеки от нас често е слушал по новините за дефицита на енергия и мощност, а в същото време не правим нищо, за да усвоим тези хиляди вата енергия, която всекидневно и безплатно достига до земята. За тази цел хората, които са загрижени за нормалния живот на човечеството, но и за опазването на околната среда произвеждат така познатите на много хора слънчеви колектори. Тяхната основна дейност е поглъщане и преработване на тази слънчева енергия, в такава, която всеки човек може да използва. С други думи в топлинна енергия или електричество. Слънчеви лъчи съдържат енергия под формата на “електромагнитна радиация” от инфрачервени до ултравиолетови дължини на вълните. Всъщност, трептенията или може да се каже “ускоренията” на електрическия заряд е смущение, което се характеризира с наличието на електрически и магнитни полета. Разпространява се навън и се нарича “електромагнитна вълна”. Характерното за всички видове електромагнитно излъчване е техния загряваш ефект. Така че слънчевите колектори са точно като електрическа верига за трансфер на топлина. Те включват в себе си система за съхранение на топлина и топлообменник.

Соларните колектори с „Heat Pipe” тръба се нуждаят от топлообменник, тъй като течността, която циркулира през колектора не е същата течност, която се използва за отопление на обекта на системата. Системите като тяло могат да се използват за: затопляне на битова гореща вода, отопление на промишлена сушилня, отопление басейн, предоставяне на входящата енергия за охлаждаща система и още много други. Но системите от този тип се използват само за затопляне на вода за бита.

Идеалното място за монтиране на вашите колектори с термосифон е на покрива. Те се нуждаят от максимално дълго време на слънце, като по този начин те поемат по-голямо количество слънчева радиация. Експерти предпочитат да бъдат поставени със северно изложение ако се намирате в южното полукълбо и с южно изложение ако сте в северното полукълбо. Ъглите под, които ще поставите колектора също са важни, то трябва да бъде прецизно съобразени със съответно географска ширина на мястото, където живеете.

Слънчевите колектори са високоефективни, безопасни и надеждни. Те без проблем произвеждат екологична енергия. Вземете вашите слънчеви колектори, които ще накарат слънцето да работи за вас от http://www.emde-solar.com/.

А повече подробности отностно колекторите с Heat Pipe тръба вижте на http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-heatpipe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *