Skip to content

Ще вземе ли България медал от Световната лига по волейбол 2011?

 

Днес (06.07.2011) започнаха финалите от Световната лига по волейбол 2011 в Гданск (Полша). През следващите седем дни вниманието на всички волейболни фенове ще бъде насочено към турнира, където за наше щастие ще можем да наблюдаваме и българските национали. След като “трикольорите” преминаха през редица перипетии, все пак в последните си два мача те успяха да ни ощастливят записвайки победа с 3:1 и загуба с 3:2 от Русия, които обаче се оказаха напълно достатъчни за да видим нашите момчета сред най-добрите осем на финалите на предстоящата Световна лига по волейбол 2011.

Турнирът е създаден преди 21 години и едно от най-старите волейболни състезания организирани от Международната организация по волейбол (FIVB). Събитието се провежда всяка календарна година, като България досега винаги е оставала в подножието на голямата тройка. Цели три пъти българските “лъвове” се класират на четвъртото място, но винаги малко не им достига да спечелят медал.  През 1994 година Бразилия ни спря в мача за бронзовите медали, през 2004 Сърбия се оказа последната преграда преди медалите, а през 2006 година Русия надделя в мача за третото място и отново ни остави без медал от Световната лига по волейбол.

Тази година обаче повечето прогнози на специалистите сочат, че именно българският национален отбор ще е приятната изненада на първенството. За нас остава да се надяваме, че след три загубени мача за бронзовото отличие, този път ще успеем да се преборим поне за бронза, а защо не и за нещо повече. А предпоставки за това определено не липсват. „Трикольорите” изкараха голям късмет при изготвянето на групите от световната лига и успяхме да избегнем Група F, в която се събраха тимовете на деветкратните шампиони от Бразилия, миналогодишния финалист Русия, силния отбор на Куба и шампиона от 2008 година САЩ.

В нашата група са домакините от Полша, които също като нас най-големия им успех е четвъртото място, Аржентина, която няма никакви успехи от участията си на световната лига по волейбол и тима на Италия, който ще е и най-сериозния ни съперник. Предимството ни пред италианските национали, които са осем пъти са триумфирали с отличието, е че огромна част от нашите звезди се състезават в италианският шампионат и познават отлично играта на съперника.

Първият ни мач ще е срещу домакина Полша, като за нас остава да стискаме палци пред телевизионните екрани и да се надяваме прогнозите на специалистите да се сбъднат и тази година нашите момчета да ни зарадват с медали.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *