Skip to content

Сезонен косопад

Загубата на коса е естествен и необходим процес, който протича в нашия организъм. Космените фоликули на главата на човека са около 100 000 на брой. Загубата на от 50 до 100 косъма на ден се счита за нормално тъй като това дава възможност за поява и растеж на нова коса. Сезонния косопад е много по-безобиден отколкото загубата на коса, причинена от някои болестни фактори. Сега ще разберете, защо преживяваме този тип загуба на коса.

alt

 

 

 

Сезонен косопад при жените.

Сезонния косопад при жените обикновено се наблюдава през зимата и се изразява в падане на косата на кичури. През зимния период слънчевата светлина е доста ограничена. Това води до производството на по-малко мелатонин в организма, което влияе на хормоните и рецепторите в скалпа. Рецепторите играят решаваща роля при определянето на състоянието на косата. Липсата на синтез на витамин D през зимата е основната причина за сезонен косопад при жените.

Сезонен косопад при мъжете.

Сезонния косопад при мъжете обикновено се наблюдава през летния сезон. Поради по-голямото излагане на слънчева светлина, скалпа е подложен на твърде чести изпотявания. Това води до повърхностен фоликулит. Това е вид състояние на кожата, което е причинено от размножаването на вид гъбички в космените фоликули. Това е причина и за появата на акне и петна по кожата на главата, съпроводени със силен сърбеж, в резултат на което се стига до загуба на коса. Едно от ефикасните средства за справяне с проблема е използването на шампоан за коса Низорал.

Метеорологични условия, влияещи на косата.

Сезонната загуба на коса може да бъде в резултат на сурови климатични условия. Както през лятото, така и през зимата косата може да бъде прекалено суха, сплитаща се, с прекалено слаби корени и пърхот, което води до така нежелания косопад. Най-добрия начин да се справите с това е да предпазвате косата си от прекалено тежки метеорологични условия. Например когато излизате, носете шапка или увийте шал около главата си. Така косата ви ще бъде защитена от прекомерното слънце през лятото и ниските температури през зимата.

В здравен портал “Фрамар”, ще намерите още подробна информация относно общата картина на заболяването, включваща причини, симптоми и видове косопад.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *