Skip to content

Сърдечна аритмия – симптоми, причини и лечение

Сърдечната аритмия се отнася до медицинско състояние, което е част от хетерогенна група от сърдечни проблеми. Това състояние се характеризира с нарушена или нередовна активност на сърцето. Сърдечната аритмия може да бъде животозастрашаваща и може да причини смърт. Нарушенията на сърдечния ритъм или сърцебиене може да предизвика много безпокойство и дискомфорт. Състоянието предразполага към емболия или паралитичен удар.

Симптоми на сърдечни аритмии

Сред различните признаци и симптоми на сърдечната аритмия, най-често е внезапното повишаване или намаляване на сърдечната дейност. Сърцебиенето може да се усеща често, рядко или да бъде последователно.  Въпреки, че аритимята може да бъде безвредна, тя може да бъде предвестник на неблагоприяти последствия, ако бъде игнорирана и пренебрегвана. Има много видове сърдечни аритмии, които дори не проявяват симптоми. Сърдечните аритмии включват симптоми като ниско кръвно налягане и слабост.

Лечение на сърдечни аритмии

Възможностите за лечение на сърдечни аритмии са подбира след внимателен преглед и поставяне на диагноза. Докато някои аритмии не изискват лечение, в някои случаи пациентите се нуждаят от спешна помощ за да се избегне пълна сърдечна недостатъчност. Лечението включва:

– Физически упражнения – съществуват известен брой физически упражнения, които повишават функциите на  парасимпатиковата нервна система.

– Антиаритмични лекарства – съществуват редица антиаритмични лекарства, които сега са на разположение, всяко със своя уникален механизъм на действие. Много е важно тези лекарства да се подбират внимателно и да се прилагат под лекарско наблюдение. Антикоагулани като хепарин и варфарин помагат за намаляване на съсирването на кръвта.

– Електричество – този метод включва шокова терапия чрез имплантирани електроди. Прилага се удар през сърцето, външно или вътрешно. Кардиоверсията е метод, който помага при лечение на аритмии. В планова кардиоверсия, пациентът е упоен, докато в случай на дефибрилация чрез имплантируеми кардиовертер-дефбрилатор, пациента е в безсъзнание през повечето време.

– Електрическо обгаряне – тази възможност за лечение на сърдечни аритмии се провежда с помощта на фини сонди. Сондите се използват за да се картографира електрическата активност чрез околните кръвоносни съдове. След като необичайните области на проводимост са ясни, те се третират чрез топлина, студ, лазер или електрически сонди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *