Skip to content

С какво са полезни директориите за статии

В днешната статия ще се спрем по обстойно на директориите за статии. Ще разберете защо да ги използвате и с какво са ни полезни.

Искам да отбележа, че директориите за статии са полезни както от SEO гледна точка, така и от потребителска. Първо – директорията за статии ни дава реален, dofollow линк. В повечето случаи те са 3 на брой. За разлика от обикновенните директории за линкове, тук ще получите линк много по-лесно и много по-бързо. Обикновенните директории са на път да изгубят своята популярност и ползваемост. Линковете в тях все повече наподобяват сайт тип “ферма за линкове”, които изобщо не се толерират от търсачките. Изходящите линкове в една обикновенна директория в повечето случаи са повече от входящите, а всички ние знаем, че е по-добре обратният вариант.

Обикновенните директории не са полезни за никой. Почти съм сигурен, че няма нормален човек, който да влиза в директория или каталог, търсейки сайтове на конкретни фирми, извършващи конкретна дейност. Единствените посетители, които влизат са хората, които искат да добавят поредният хиляден линк. После веднага затварят сайта и се отправят към поредната пошла директория.

Кой каквото иска да ми казва, но аз съм си направил заключение за себе си – ползва от тях няма никаква! Излишно губене на време, в някои случаи и на пари. И не стига, че ефект от тях няма, но и карат хората да слагат линкове, бутони или банери към тях. Каква наглост!

Пак ще се повторя с риск да разлая кучетата – колкото и някой да твърдят, че ползва от тях има, от страница с повече от 100, 200 или повече изходящи линкове, не можете да ми кажете, че ще има полза. Ползата ще е никаква!

Съществуват разбира се и малко по-различен вид директории. Това са директориите за статии. Защо точно за статии ще питате? Защото един линк, поставен в текст (в статия), носи много повече тежест, отколкото няколко директории за линкове общо. Обикновенно директориите за статии работят от SEO-та за SEO-та. Това е така, защото само SEO-тата правят опити, проби, грешки и т.н. И за разлика от обикновенния потребител те са напълно наясно колко голяма ползва могат да имат ако напишат статия по своя избрана тематика и добавят линк с какъвто искат анхор текст. Нещо, което няма как да се постигне с обикновенната директория за линкове.

Разбира се – изисква се известно количество труд, да се напише уникална статия във всяка една директория за статии, но пък от друга страна съществуват т.н. спинери. Това са инструменти, които по много оригинален и гъвкав начин могат да “завъртят” няколко пъти вашата статия, така, че тя да е уникална всеки път пред търсачката и от друга страна да не губи тематиката си. Ако се потрудите повече, можете да постигнете много добри резултати.

Още една добра причина да използвате директории за статии – при написване на статия, вие получавате реално URL, на което ще стои само вашата статия и ще се виждат само вашите линкове.

И последно, но не на последно място по важност – когато пишете текст по дадена тема, той се индексира от търсачките. Следователно всеки един потребител реално има шанс да открие това, което сте писали. От там – да ви прочете и да дойде при вас! Колкото повече текст напишете и колкото по-добре оформите семантичната подредба на статията, толкова по-напред ще се класира тя. А къде забравихте социалните мрежи? Нали знаете, че търсачката следи и тях? Добавяйки вашата статия по социални мрежи (ама не само Facebook) вие увеличавате нейната популярност за пред хората и нейния page authory за пред търсачките. По този начин тя се позиционира по-добре, а тежеста на линка в статията става още по-силен.

По този начин хем оптимизирате вашия сайт чрез външни фактори (offpage seo), хем засилвате авторитета и trust-а на съответната директория. А колкото по-авторитетна става една директория за статии, вие сами ще искате да пишете в нея все по-често и по-често 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *