Skip to content

Ролята на бактериите в киселото мляко

В продължение на векове, култури от цял ​​свят са произвеждали кисело мляко и са го използвали като начин за запазване на млякото. Киселото мляко съдържа живи или активни култури и може да помогне за регулиране на храносмилането и укрепване на имунната система. То преминава през процес на ферментация, в който съдържащите се в него бактерии предизвикват химични реакции. Тези здравословни бактерии, наречени пробиотици, имат сходни характеристики с тези на полезните микроорганизми в храносмилателната система на човека.

Бактериите в киселото мляко да играят основна роля в това как човешкото тяло го разгражда. Тези бактерии, които имат сходна молекулярната структура на микроорганизмите, открити в червата на хората, могат да ви помогнат да се защитите срещу лошите бактерии, които могат да причинят заболяване. Бактериите в киселото мляко също подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества от храната. Пробиотиците в киселото мляко могат да помогнат и за регулирането на баланса в тялото между неблагоприятните микроорганизми.

Бактериите в киселото мляко са и причината за неговия специфичен кисел вкус и гелообразната му текстура. Те отделят ензими, които превръщат лактозната структурата на млякото в млечна киселина по време на ферментацията. Тази киселина дестабилизира структурата на млечния протеин. Повишената киселинност от процеса на ферментация предизвиква коагулация. В резултат на това млякото добива гелообразна структура и кисел вкус. Киселото мляко изисква инкубационен период за коагулация, или отделяне на млечен протеин. По време на инкубацията бактериите се размножават и млечна киселина предизвиква подквасването на млякото.

Консумирането на кисели млека, които съдържат пробиотични бактерии, е много полезно за човешкия организъм. Но тези млека трябва да отговарят на съответните критерии и тяхното пробиотично съдържание трябва да бъде доказано. За момента единственият пробиотичен млечно-кисел продукт, който е тестван и неговото съдържание е доказано, е Активиа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *