Разширени вени се лекуват сложно

May 10, 2017 at 17:24

Мнозинството хора, които не боледуват все още от варикоза, реално не знаят точно как се лекуват разширени вени, може би защото не са имали поне засега проблеми с тях. Днес модерната медицина в България лекува разширените вени с три основни метода – това са склеротерапевтичното лекуване, оперативната намеса и т.нар. консервативно лекуване. В първите моменти от развитие на варикозата се използва най-вече консервативния начин на лечение – чрез медикаменти /кремове, мехлеми, гелове и други/, еластични чорапи, бинтове и компресиращо бельо за овладяване на ситуацията. При склеротерапевтичното лекуване, което е еднодневно и амбулаторно,  във вените се вкарва вещество, което слепва стените на поразените от варикозата участъци. Оперативният метод или иначе казано на чисто медицински език –  минифлебектомията, предвижда ултразвуково изследване и доплерографично сканиране, след което се пристъпва към хирургическата интервенция – вече и безкръвно, и без разрези или с миниатюрни такива.

Чрез коагулация пък чрез лазер или електрически ток се въздейства върху засегнатите от варикозата участъци. Модерните начини за лечение на варикозата са безболезнени и не водят до травматичен шок за болния, като в същото време съдействат активно за оздравяването на страдащите от проблеми с разширените вени /докато в древността например лечителите са налагали драстични мерки против варикоза като обгаряне и пиявици/. Днес се залага също така и на превантивното лекуване на разширените вени още в началните стадии на развитието на болестта, защото точно тогава лечението е най-успешно, макар към този момент все още обичайните симтоми да са почти невидими за неспециалиста /респективно – болния/. Медиците също така съветват всеки човек превантивно да минава преглед при специалист флеболог поне два пъти в годината, най-вече ако в рода му има хора с проблеми с разширените варикозни вени. Ако искате да ви помогнат специалистите обаче, трябва да си помагате и сами. Препоръката на медиците е да се движите повече, да свалите колкото е нужно от теглото си, да оптимизирате хранителния си режим, като приемате повече витамини /например витамин F и витамин C/, като избягвате мазнините от животински произход и наблягате на мазнините от растителен произход. Масажът и контрастният душ също спомагат за това лекарите да ви излекуват по-бързо, лесно и ефективно от болестта. Леки спортове като каране на велосипед, плуване, разходки и кросове /но не прекомерно, бързо и продължително/ ще ви накарат да се чувствате по-добре и да овладеете борбата с варикозата, най-вече в първите етапи на развитието на тази коварна болест. Различните препарати за мазане – като олио или гел с магнезий, кремове с екстракти от конски кестен, див кестен, див орех, бял бор, червена лоза, лимоново масло, див залист, невен, лавандула, смрадлика, савлия, кипарис, бадем – се предлагат на достъпни цени в аптеките, а и можете спокойно да си ги приготвите и в домашни условия.

Може да използвате и противовъзпалителни и подтискащи болката гелове, както и лекарства за перорално приемане, произведени на синтетична основа, които също се предлагат без рецепта във всяка една аптека. В България днес ни показват как се лекуват разширени вени и чуждестранни специалисти, които внасят у нас челен опит. Стесняването на вените посредством пяна с ултразвуков апарат, вече има множество почитатели и сред медицинските среди, и сред пациентите.