Skip to content

Разширени вени се лекуват сложно

Мнозинството хора, които не боледуват все още от варикоза, реално не знаят точно как се лекуват разширени вени, може би защото не са имали поне засега проблеми с тях. Днес модерната медицина в България лекува разширените вени с три основни метода – това са склеротерапевтичното лекуване, оперативната намеса и т.нар. консервативно лекуване. В първите моменти от развитие на варикозата се използва най-вече консервативния начин на лечение – чрез медикаменти /кремове, мехлеми, гелове и други/, еластични чорапи, бинтове и компресиращо бельо за овладяване на ситуацията. При склеротерапевтичното лекуване, което е еднодневно и амбулаторно,  във вените се вкарва вещество, което слепва стените на поразените от варикозата участъци. Оперативният метод или иначе казано на чисто медицински език –  минифлебектомията, предвижда ултразвуково изследване и доплерографично сканиране, след което се пристъпва към хирургическата интервенция – вече и безкръвно, и без разрези или с миниатюрни такива.

Чрез коагулация пък чрез лазер или електрически ток се въздейства върху засегнатите от варикозата участъци. Модерните начини за лечение на варикозата са безболезнени и не водят до травматичен шок за болния, като в същото време съдействат активно за оздравяването на страдащите от проблеми с разширените вени /докато в древността например лечителите са налагали драстични мерки против варикоза като обгаряне и пиявици/. Днес се залага също така и на превантивното лекуване на разширените вени още в началните стадии на развитието на болестта, защото точно тогава лечението е най-успешно, макар към този момент все още обичайните симтоми да са почти невидими за неспециалиста /респективно – болния/. Медиците също така съветват всеки човек превантивно да минава преглед при специалист флеболог поне два пъти в годината, най-вече ако в рода му има хора с проблеми с разширените варикозни вени. Ако искате да ви помогнат специалистите обаче, трябва да си помагате и сами. Препоръката на медиците е да се движите повече, да свалите колкото е нужно от теглото си, да оптимизирате хранителния си режим, като приемате повече витамини /например витамин F и витамин C/, като избягвате мазнините от животински произход и наблягате на мазнините от растителен произход. Масажът и контрастният душ също спомагат за това лекарите да ви излекуват по-бързо, лесно и ефективно от болестта. Леки спортове като каране на велосипед, плуване, разходки и кросове /но не прекомерно, бързо и продължително/ ще ви накарат да се чувствате по-добре и да овладеете борбата с варикозата, най-вече в първите етапи на развитието на тази коварна болест. Различните препарати за мазане – като олио или гел с магнезий, кремове с екстракти от конски кестен, див кестен, див орех, бял бор, червена лоза, лимоново масло, див залист, невен, лавандула, смрадлика, савлия, кипарис, бадем – се предлагат на достъпни цени в аптеките, а и можете спокойно да си ги приготвите и в домашни условия.

Може да използвате и противовъзпалителни и подтискащи болката гелове, както и лекарства за перорално приемане, произведени на синтетична основа, които също се предлагат без рецепта във всяка една аптека. В България днес ни показват как се лекуват разширени вени и чуждестранни специалисти, които внасят у нас челен опит. Стесняването на вените посредством пяна с ултразвуков апарат, вече има множество почитатели и сред медицинските среди, и сред пациентите.
 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *