Skip to content

Разликата между обикновена и електрическа цигулка

  • by

обикновена и електрическа цигулкаНачалато на електрическите инструменти бе дадено преди повече от век и разбира се с електрическите китари. Тази статия обаче ще я посветим на цигулката и най-вече на електрическата цигулка. Електроцигулката е цигулка, чийто звук произлиза от пиезоелектричен датчик (пиезоелектричен датчик – това е един вид сензор, който произвежда вибрациите на корпуса). Обикновено, той се инсталира под грифа на цигулката. Акустичните вибрации се улавят локално, т.е. директно до мястото, където цигуларят притиска струните към тялото на цигулката. В действителност при тази инсталация пиезосензора улавя само вибрациите на струните, а не на самият корпус на инструмента.

Поради тази причина повечето от моделите електроцигулки обикновено не разполагат с голяма част от тялото, както е при класическите цигулки. Пиезоелектричния датчик е монтиран върху дървената основа, към която са прикрепени грифа, мястото за подпиране на брадичката и подгрифника.

Звука на електическата цигулка може да се модулира със съвременни ефекти, както емулатори на акустиката Reverb и Delay, но също така и по-екстремни такива като например: Distortion, Overdrive, Fuzz. В този лучай звукът и прилича дори на звука на рок китара. Ето защо електрическата цигулка, чийто звук е с обработени ефекти се използва предимно в некласическите жанрове като рок, метъл, кънтри, джаз, авангард и прочее.

Все имам момент, че електрическата цигулка може да бъде много ефектна не само визуално, но и на звук.  За всички експрериментатори препоръчваме да пробват електрическият вариант.

Надяваме се да бяхме поне малко полезни за всички музилани натури!

Източник: https://musicshopbg.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *