Skip to content

Ръководство за диагностициране на хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит се определя като възпалително заболяване на панкреаса и се характеризир с необратими морфологични промени, често свързани с болка или със загубата на екзокринни и / или ендокринни функции, което може да има опасни за здравето последици. Алкохолът се приема за една от основните причини за панкреатит, като подобреното технологично развитие на медицинската техника е довела до много стряскащото заключение, че броят на засегнатите от панкреатит е доста повече, от колкото се предполагаше. Механизмът, по който алкохолът се индуцира не е напълно сигурен, но съществуват все повече доказателства за увреждането на клетките на панкреаса от естерите на мастните киселини етанол.

Хроничният панкреатит се нарежда сред нелечимите болести на стомашно – чревния тракт. Тенденциите младото поколение да злоупотребява с наркотици и алкохол ще го изправи след време пред сериозни здравословни проблеми. Панкреатитът може да бъде в лека форма, като се появява периодично, както и тежка форма, която вече е доста сериозно състояние. Първият се поддава на традиционните методи на лечение и с времето може да се подобри, но вторият постоянно прогресира и много често се налага да се прави операция заради получените силни болки.

Диагнозата

Тя зависи от идентифицирането на клиничните и морфологичните характеристики, които определят нарушенията във функциите на панкреаса.

Клинични прояви – основните прояви на хроничният панкреатит са болки в корема и недостатъчност на панкреаса, но също така могат да се получат и някой усложнения

  1. Коремна болка – тя обикновено е в епикастриума и често се усеща към гърба, а в повечето случаи може да се засилва след хранене. Може да бъде намалена като се стане или като се наведе напред. Болката е сред обичайните симптоми на панкреатит, но не е задължителна – при 20% от болните има екзокринна или ендокринна недостатъчност, но болката отсъства.

  2. Екзокринна панкреасна недостатъчност – човек няма проблеми с протеините и мазнините, докато не се изгубят 90% от функциите на панкреаса. Тогава започва да се получава малсорбция на мазнините, стеатореа и газове. Понякога се стига до недостиг на витомин В12, но тези случаи са редки.

  3. Ендокринна недостатъчност – с развитието на панкреатитът е възможно да се получи захарен диабет. Повечето от диабетиците се нуждаят постоянно от инсулин, тъй като има опасност от получаване на спонтанна хипогликемия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *