Skip to content

Протеини – как им влияе готвенето и печенето

  • by
Онлайн магазин за хранителни добавки

Всеки един спортист и хората, които отделят една не малка част от времето си, в което да посетят фитнес залата, знаят отговора на въпроса защо протеините са толкова важен компонент в храната на човек. Дали обаче сте чували това, че преминавайки през термична обработка, то протеините е твърде вероятно да загубят своята хранителна стойност. Какво реално значи това? Дали сме допускали грешка, когато сме си приготвяли протеинови палачинки или любимите си кексчета?

Разбира се, ние категорично можем да ви заявим, че това твърдение е абсолютен мит. За да ви убедим да вярвате в истината, то възнамеряваме да отделим не малко време в това да разнищим пред вас въпроса, свързан с денатурацията и какви промени реално тя предизвиква в протеините.

За да бъдем обаче максимално изчерпателни, така че написаното да бъде разбрано не само от хората, притежаващи достатъчно познания в тази област, но и от всички останали, то ние ще се опитаме да разнищим въпроса така, както следва.

Онлайн магазин за хранителни добавки

Какво представляват протеините

Най-напред ще ви отговорим какво всъщност представляват протеините и какво се изисква да знаем за тях. Вярвате или не, то човешкият организъм се нуждае от различни видове молекули. Най-важни за него обаче са молекулите на протеина, които съдържат аминокиселини. Именно молекулите на протеина образуват градивния елемент на мускулите и те са изключително важни за нас, ако искаме тялото ни не просто да изглежда добре, но и да се чувстваме по същия този начин за дълго време.

Функциите на протеините са общо 9 на брой, но не смятаме да изпадаме в подробности, тъй като все пак в епицентъра на днешната ни статия заляга основно въпросът, свързан с това как влияе денатурацията върху самите протеини.

Преди обаче да продължим напред и по същество, то ще отворим една малка скоба, в която да вмъкнем, че всеки от нас има възможността да посети онлайн магазина FitnesHrani.com, от където да си закупи изключително качествени протеини и то на цени, достъпни за масовия потребител. Сигурни сме, че ще останете очаровани от избора, който ви предстои да направите.

Онези от вас, които нямат почти никакви познания за хранителната добавка и изпитват известна доза колебание при избора й, то нашият съвет е да се консултират с продавач – консултантите, които са в готовност да съдействат, така че всички съмнения да останат в миналото.

Искрено се надяваме тази информация да ви бъде полезна и много скоро, освен запознати с това какво е денатурация, то да имате възможност да си набавите първокласни протеинови продукти.

Сега да се върнем към основния въпрос, свързан с преминаването на протеина през термична обработка, било то печене или готвене. Вероятно не сте чували, но молекулите на протеина са с различни размери и те зависят единствено от количеството аминокиселини в тях. За да функционира правилно обаче, размерът не е от ключова важност, а самата форма. Всеки един протеин има своя уникална форма, която реално определя ролята му в човешкия организъм.

Реално при денатурацията вие променяте структурите на молекулите на протеина, но самата промяна в температурата не рефлектира върху формата на протеините.

Ето защо съвсем спокойно можем да си направим заключението, че готвенето и печенето на кексчета и палачини са също толкова здравословни и полезни за нас, колкото и приема на протеин в натурален вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *