Skip to content

Прогноза за резултатите от лечение при рак на простатата

Простата е много важна част от мъжката репродуктивна система. Тази жлеза с големина на орех произвежда белезникава течност, която помага при транспортирането на сперматозоидите когато те навлязат във вагиналния тракт при оплождането.

Една от най-разпространените и опасни болести на тази жлеза е рак на простатата, като този тип тумор засяга само мъжете. Докато ракът е ограничен само в простатата той не може да причини никакви сериозни вреди и лечението му е лесно. Проблемът тук идва от възможността на раковите клетки да се разпространят и в околните органи и тогава лекуването му става доста трудно и трябва да се използват различни подходи в зависимост от състоянието на пациента. Колкото в по-ранен етап от развитието на болестта се установи тя, толкова по-големи шансове за възстановяване има засегнатият от нея.

Прогнозни резултати при лечение на рак на простататаalt

Прогноза за първа и втора фаза на болестта

Първата фаза е рак на простатата в начален етап. Тук заболяването е ограничено само до една много малка част от простатната жлеза. Няма никакви признаци и откриването на проблема може да стане само при случаен профилактичен преглед, тъй като все още пациентът не може да усети никакви необичайни промени в здравословното му състояние. При навлизането във фаза две откриването става много по-лесно, но туморните клетки все още са ограничени само до простатната жлеза. Първи и втори етап се характеризират с по-малки, бавнорастящи и добре диференцирани тумори. Добрата новина е, че около три четвърти (75%) от всички случаи на новооткрит рак на простатата остават в тези начални етапи от развитието. Тук лечението може да се доведе до успешен край в 98% от случаите.

Прогноза за етапи три и четири

Когато ракът е в стадий три той е в състояние да напусне затвореното пространство на простатната жлеза и да се насочи към семенните мехурчета и околните тъкани. В четвъртият етап ракът на простатата метастазира (разпространява се в лимфните възли, костите, белите дробове и другите органи на тялото). Тези последни две фази са изключително опасни и лечението при тях е изключително трудно и продължително. Може да се приложи хормонална терапия, при която животът на болният може да се удължи дори и с години, но не са редки случаите на фатален край.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *