Skip to content

Предимства на алтернативната медицина

alternativnaМоже би се питате, защо хората напоследък започнаха да говорят все повече за алтернативна медицина. И всъщност, какво може да накара здраво мислещи граждани да предпочетат да правят разни странни упражнения и да пият билки, отколкото да идат на лекар. Това са все въпроси, които обикалят около темата за алтернативната медицина и почти всеки, страдащ от някаква болест си задава различни въпроси. Някои от хората, които ползват алтернативните методи казват, че състоянието им е значително облекчено, други споделят, че напълно са се излекували, но има и такива, които споделят, че не виждат подобрение на състоянието си. Това може би се дължи на факта, че алтернативните начини на лечение са различно ефективни при различните болести. Билковите лекарства например започват все по-често да намират място в рецептите на добрите лекари и по лавиците на аптеките. Дори вече има билки като Гинко Билоба например, в чието действие почти никой не се съмнява.

Преди да обсъдим ползите от това разклонение на медицината нека си отговорим на въпроса, какво всъщност представлява алтернативната медицина. Може би е най-адекватно е да кажем, че алтернативна медицина е всичко онова, което не се вписва в строгите критерии на модерната и превърнала се в институция медицина. Това е нещо, което човек сам избира за себе си и може да изпробва спокойно, като се има предвид почти пълната липса на странични ефекти. Тези практики може да включват диети, упражнения, медитации, билки и други. Едни от най-известните видове са билколечение, акупунктура (акупресура), остеопатия, масаж и т.н.

Основни видове

За да успеете да се възползвате от нестандартната медицина е почти задължително да разберете начините и на действие, и ползите, които тя предлага. Ето и кои са основните типове, заслужаващи най-голямо внимание:

Билкова терапия

Това е разновидност, която се съсредоточава върху отделни части на различни растения и способността им да повлияят оздравително при някои болести. Билката може да се приеме като част от храната, като съставка на някое хапче, като екстракт или под формата на чай. Хубавото е, че различните билки помагат при различни проблеми и това значи, че могат да се ползват при почти всяка болест, която ни е застигнала. Хубаво е тези билки да се изпробват преди да помолим лекарите с бели престилки за някакви химически продукти.

Медитация

Това е един от онези древни методи, които не можете да откриете в лъскавите аптеки и практикуването им не е толкова лесно, колкото да изпиеш няколко чашки сироп. Това са практики произлезли от еволюцията на някои цивилизации и религии и са се превърнали в част от тях. Може да се каже, че това е техника, която се стреми да изведе мисленето до едно ново ниво, в което съзнанието е много по-спокойно, но в същото време много по-будно и жизнено. Съществуват много техники, които имат широко въздействие върху индивида и мога да повлияят положително широка гама от болести и неразположения. Почти всеки, започнал да медитира открива, че има по-добро съсредоточение, креативност и по-пълноценно усещане за себе си. Като че ли най-важното е да се възползваме от спокойствието, получено при изпълнението на практиките. След като сме успокоили съзнанието си значително намаляват и рисковете от психични и физически проблеми, особено тази свързани със стреса и нервната дейност.

Акупунктура и акупресура

Това е може би най-популярната практика, останала от древната китайска медицина. Основата на тази практика се изгражда върху виждането, че в тялото има поток от движеща се енергия. Поставянето на тънки игли на специфични места по тялото може да отпуши енергийните канали и да възстанови нормалната циркулация на енергията. Именно нарушената циркулация на енергията се смята за основна причина за всички болести. Акупресурата от своя страна също въздейства на блокираните канали, но тук въздействието обхваща по-широка част от повърхността на тялото. Модерната медицина отдава положителните ефекти на тези практики на това, че те ангажират нервната система и тя няма възможност да се съсредоточи върху хроничните и други болки.

Остеопатия

Тази разновидност на нестандартната медицина обръща внимание на мускулно-скелетната система. Мускулите и скелета се смятат за части на организма, чрез които цялото тяло може да бъде излекувано. Повечето методи на остеопатията включват пряка физическа интервенция върху тялото, която обаче трябва да се прави от ръцете на добър специалист. Този подход се предпочита предимно при болки и проблеми с гърба или областта на врата. Смята се че, излекуването на някои части от тялото неминуемо повлиява благоприятно и други части. Ако например пациента има болки в пръста на ръката си, професионалния остеопат ще потърси проблема и в областта на лакътя и дори в областта на рамото. Ако по време на това търсене на болката пациента каже, че го боли някъде другаде, то най-вероятно това друго място е именно основния източник на проблема. За разлика от взимането на хапчета, при този метод можете да установите истинския източник на проблемите.

Има много причини, поради които да обмислите изпробването на някакъв метод на алтернативна медицина. Най-хубавото, ако изберете този тип лечение е, че можете единствено да подобрите състоянието си без риск от странични ефекти. Дори и да нямате никакви проблеми със здравето можете да изпробвате нещо алтернативно, за да прибавите малко енергия и щастие към живота си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *